OGLASIO SE MLADIĆEV ADVOKAT: Odbrana prikuplja nove dokaze kako bi osporila presudu?!
Ratko Mladić, Foto: Printscreen

osuđen na doživotnu robiju

OGLASIO SE MLADIĆEV ADVOKAT: Odbrana prikuplja nove dokaze kako bi osporila presudu?!

Lukić, koji je Mladićev advokat, navodi da će biti pokrenuta istraga koja će biti kompletno nova, a sve sa ciljem da se ubedi sud da se sprovede novo suđenje

Objavljeno: 09:03h

Haški tribunal je izrekao drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću osudivši ga na doživotnu robiju.

Međutim, kako kaže advokat Branko Lukić, odbrana navodno pokreće istragu i prikuplja nove dokaze ne bi li ubedila sud da ipak preispita konačnu odluku.

Lukić, koji je Mladićev advokat, navodi da će biti pokrenuta istraga koja će biti kompletno nova, a sve sa ciljem da se ubedi sud da se sprovede novo suđenje.

"Veliki je posao pred nama, jer treba da pročitamo i detaljno analiziramo presudu. Onda krećemo u kompletno novu istragu po svakoj tački presude, kako bismo, u što više tački, pronašli nove dokaze ili činjenice koje nisu bile poznate tokom procesa. Od najveće koristi će biti svakako izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe, koja je prihvatila naše argumente. Odbrana će iskoristiti vanredan pravni lek iz Pravilnika i podneće zahtev za preispitivanje, što je praktično revizija", kaže Lukić.

Kako navodi, za razliku od tužilaštva, koji može da traži preispitanje samo u narednih godinu dana, odbrana ipak nema rok za podnošenje zahteva.

"Do tog našeg zahteva proći će meseci, a možda i godine, jer je reč o vrlo složenom procesu. Samo novi dokazi dolaze u obzir. Sud to može da odbaci ili prihvati. Ukoliko uvaži naš zahtev, to će praktično biti novo skraćeno suđenje na kojem će se izvoditi samo novi dokazi ", napominje Mladićev advokat, koji kaže da je novo suđenje predložila je i sudija Nijambe u svom izdvojenom mišljenju o konačnoj presudi Mladiću.

Ona je, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, navela da bi naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali i osporila da je Mladić odgovoran za genocid u Srebrenici.

"Dok je gospodin Mladić bio daleko od Srebrenice i prisustvovao tajnom mirovnom sastanku sa međunarodnom zajednicom u Beogradu, dok je bio na venčanju i u bolnici, nije mogao da ima efikasnu kontrolu, niti informacije iz BiH, a kamoli da komanduje", navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-tak stranica.

Ratko Mladić ostaće u Sheveningenu sve do potpisivanja ugovora između suda i zemlje koja bude prihvatila da na njenoj teritoriji služi kaznu. Trenutno su on i penzionisani general MUP Srbije Sreten Lukić jedini stanovnici u ovoj ogromnoj zgradi.

"Možda će sudski mehanizam u Hagu zbog te okolnosti ubrzati proceduru o mestu služenja kazne za njih dvojicu. Taj proces obično traje dve, tri godine. Dešavalo se da nas kao odbranu pitaju o mestu služenja kazne, ali iskustvo govori da se u tom slučaju ne samo ne dobije to što se htelo, nego najčešće padne odluka o onom najgorem", otkriva Branko Lukić.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.