UŽIVO RESET SAMIT: Lončar otvorio današnju konferenciju MORAĆEMO DA ŽIVIMO SA KORONOM KAO SADA SA GRIPOM
Onlajn panel, Foto: Printscreen/KurirTV

onlajn panel

UŽIVO RESET SAMIT: Lončar otvorio današnju konferenciju MORAĆEMO DA ŽIVIMO SA KORONOM KAO SADA SA GRIPOM

Tema današnje konferencije na temu zdravstva je IMUNIZACIJA

Objavljeno:

U toku je RE-SET SUMMIT 2021!

Nastavljamo da se bavimo najvažnijim temama za život građana: ekonomijom, obrazovanjem i zdravstvom. Od maja do novembra biće održana 21 konferencija na kojima pokrećemo dijalog za zdraviju budućnost zemlje i regiona i to sa eminentnim domaćim i stranim stručnim i institucionalnim predstavnicima.

Tema današnje konferencije na temu zdravstva je IMUNIZACIJA!

Na početku današnje konferencije učesnicima se video porukom obratio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Činjenica je da su vakcine jedno od najznačajnijih naučnih dostignuća naše civilizacije. Da su pronalaskom i primenom vakcina pobeđene, iskorenjene ili stavljene pod kontrolu mnoge teške bolesti, koje su odnosile milione života. A danas, možda i više nego ikada u istoriji, čitav svet prati dostignuća medicinskih nauka koje su posvećene pronalasku i primeni novih vakcina protiv kovida-19.

I upravo u takvom teškom i istorijskom vremenu, Srbija stoji ponosno među državama sveta, jer je lider u imunizaciji protiv kovid-19, što je nesumnjivo izuzetno ostvarenje, imajući u vidu složenost samog postupka masovne imunizacije sa jedne strane, i istovremeno globalne teškoće u pogledu nabavke, distribucije i primene vakcina, world wide.

Ponosni smo što smo u prethodnih nekoliko godina naš zdravstveni sistem izgradili i razvili tako da je sposoban, i kadrovski, i infrastrukturno da u istom trenutku zbrine blizu 10.000 građana obolelih od korona virusa, a da na vakcinalnim punktovima vakcinišemo nekoliko desetina hiljada građana.

To su dostignuća koja našu zemlju danas svrstavaju u red najrazvijenijih i medicinski najosvećenijih država sveta,

Ali to je, pre svega, uspeh naših zdravstvenih radnika, koji su istinski junaci modernog vremena.

Na kraju, želim da istaknem da su ovakvi stručni skupovi, naučno utemeljene razmene mišljenja i iskustava, poput ove koju organizuje Adria Media Group, najbolji način da se predstave iskustva naše zemlje u uspešno realizovanoj imunizaciji, ali istovremeno građanima jasno i nedvosmisleno predoče svi odgovori i objasne sve nedoumice - rekao je Lončar.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek na početku obraćanja naglasio je da je predsednik Aleksandar Vučič imao ključnu ulogu u procesu imunizacije.

- Nastavićemo sa imunizacijom i tokom leta. Želimo da se do jeseni približimo kolektivnom imunitetom. Očekuju nas bolja vremena nego što je to bilo prošle godine. Želim da se posebno zahvalim građanima starijim od 64 godine i apelujem na mlade od 18 do 30 godina da se vakcinišu - rekao je Đerlek.

Vakcina je prema njegovim rečima jedini spas od kovida.

- To je naša jedina šansa da izađemo iz pandemije. Moramo da radimo na motivaciji i promociji vakcinacije kod mladih. Nadam se da će mladi shvatiti koliko je to važan zadatak i da će nam pomoći da dođemo do kolektivnog imuniteta. Treba svi zajedno da pokažemo solidarnost i da utičemo jedni na druge da dođemo na 60-70 odsto vakcinisanih punoletnih građana kako bismo usppstavili kontrolu nad pandemijom - kaže Đerlek.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naglasio je na početku obraćanja da je vakcina važna jer ne postoji ništa efikasnije što može da nas zaštiti od korona virusa.

- Moraćemo da živimo sa koronom kao što sada živimo sa gripom. To znači da ćemo vakcine koristiti narednih godina - rekao je Popović.

Ministar je naglasio da stručnjaci već sada razmišljaju o koktelu vakcina "sputnjik ve" i "Astra-Zeneka" i da smatraju da bi takva kombinacija najbolja zaštita od kovida.

- Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od 100.000 građana koji su primili "sputnjik ve" i to najbolje govori o bezbednosti vakcine.

Popović je naglasio važnost suvereniteta u proizvodnji vakcina.

- Ako ne budete imali svoju proizvodnju vakcina, kad vam budu najpotrebnije, nećete ih imati - rekao je ministar Popović i najavio za jul dolazak delegacije ruskog Instituta "Gamalej" koji je razvio "sputnjik ve".

PANEL 1: VAKCINA JE VAŽNA

Kako funkcioniše vakcina? Zašto je važna za pojedinca, a zašto za zajednicu? Važnost razmene direktnih i preciznih podataka

Učesnicu panela su prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade Republike Srbije, prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i dr sci.vet.med. Milanko Šekler, virusolog i imunolog, koordinator rada Nacionalne referentne laboratorije Republike Srbije za avijarnu influencu, groznicu Zapadnog Nila i druge bolesti u Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo".

Moderator je novinarka Adria Media Group Jelena Spasić.

TOK PANELA:

Tiodorović je na početku panela naglasio značaj vakcinacije i to posebno obaveznih dečijih vakcina.

- Srbija spada među zemlje koje su prve počele sa vakcinacijom. Naša vojska je primila vakcinu protiv tifusa pre proboja Solunskog fronta - rekao je Tiodorović.

Šekler je napomenuo da je glavna stvar kod vakcinacije edukacija građana koja prema njegovim rečima ne može da se uradi na brzinu.

- Nismo mi jedina zemlja gde je nestao dečiji i naučni program. Sada kad treba da edukujete stanovništvo naravno da to malo teže ide - rekao je Šekler i naglasio da ne očekuje četvrti talas pandemije bez obzira na mutirane sojeve virusa.

Tiodorović je dodao da su studije pokazale da novi sojevi ipak ne povećavaju smrtnost i naglasio da su najveći problem mladi kod kojih je procenat vakcinacije ispod 20 odsto, a koji će tokom leta posećivati festivale.

Janković se na početku obraćanja osvrnuo na dramatičnu situaciju u KC Niš proteklih meseci.

- Posle ovoliko izgubljenih života mi nije bitno da li će neko dobiti patike ili majicu za vakcinaciju. Mislim da je važno da od septembra recimo imamo naučne emisije kako bi mladi ljudi spoznali značaj vakcinacije - rekao je Janković.

Dodao je da je u KC Niš vakcinisano oko 95 odsto medicinskog osoblja.

- Ne da mi mira činjenica da imao proporcionalni pad brojki i u Crnoj Gori i BiH iako nemaju toliki broj vakcinisanih kao mi. Nije dobro da sada tvrdimo da smo uradili dobar deo posla - rekao je Janković.

Tiodorović je napomenuo da je za kolektivni imunitet potrebno najmanje 60-70 odsto vakcinisanih.

- Jedini način da utvrdimo kakav nam je imunitet jeste nacionalna studija - rekao je Tiodorović.

PANEL 2: NACIONALNI PLAN IMUNIZACIJE - RAZMIŠLJAJMO KAO KOLEKTIV

Na koji način možemo iskoreniti virus? Da li je stopiran plan vakcinacije u svetu poremetio i odložio efekat vakcinacije? Na koji način mogu da reaguju oni koji se nisu vakcinisali ili ne smeju biti vakcinisani? Šta možemo očekivati u budućnosti?

Učesnici panela su doc. dr Verica Jovanović , v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja i prim. dr Predrag Kon, savetnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade Republike Srbije.

Moderator je takođe Jelena Spasić.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.