IVANIN DAN KREĆE U 4 UJUTRU, RADI NA ONKOLOGIJI, OVO JE NJENA PRIČA: Svi bismo trebali da je čujemo! (FOTO)
Ivana Čikarić, Foto: Privatna arhiva

hrabra žena

IVANIN DAN KREĆE U 4 UJUTRU, RADI NA ONKOLOGIJI, OVO JE NJENA PRIČA: Svi bismo trebali da je čujemo! (FOTO)

Dosta radimo, naš posao je izuzetno stresan...

Objavljeno:

Povodom cele situacije sa koronom u zdravstvenim ustanovama, odlučili smo da kontaktiramo Institutu za Onkologiju i Radiologiju i da čujemo iskustvo jedne medicinske sestre.

Ivana Čikarić je zaposlena na Institutu za Onkologiju i Radiologiju. Završila je Visoku Zdravstvenu skolu, bavila se plesom, učestvovala je u takmičenju "Ja imam talenat" sa plesnom grupom UV dance. Radila je i kao statista u nekim projektima.

Njen radni dan počinje u 4 ujutru, to prvo jutarnje vreme koristi za sebe. Vežba, odradi trening, meditira i sprema se za posao.

"Na Institut krećem baš rano, jer je prvi anestetičar u sali od 6:30, a operacije kreću od 7:30. Svakodnevno se susrećemo sa teškim životnim pričama... Dosta radimo, naš posao je izuzetno stresan. Jedan od poražavajucih dana je bio kada mi pocinjemo program od četiri operacije, tri su se radile kod dece mlađe od 18 godina, bilo je jezivo. Osećala sam se bespomoćno zbog poražavajuce statistike a to je onaj najgori osećaj " , ispričala je Ivana.

Ivana Čikarić
foto: Privatna arhiva

Rekla nam je da anestezija nosi mnogo izazova sa sobom, ali oni se bore i traju kao jedan veliki i dobar tim. Svakodnevno obave mnogo operacija, samo za vreme pandemije gde su radili u dve smene, u jednoj smeni je znalo da prođe i do 6 zahvata. Ispričala je i svoje iskustvo za vreme pandemije.

"Nismo bili u crvenoj zoni ali smo posledice korone itekako osetili na svojim plećima. Kada se rade operacije sa kovid pacijentima nosimo kombinezone, u skafanderu teško se diše, znojiš se, prsti se smežuraju ali meni nije teško, jer si tu sa jednom misijom " , dodala je.

Svaki dan za njih je pun poteškoća. Sve njene kolege, doktori, sestre, specijalisti i naučnici u svojim oblastima daju maksimum u svom domenu. Oni funkcionišu kao jedna velika porodica i u tome je njihov uspeh. Svakodnevno se susreću sa teškim životnim pričama. Neke od tih su, hitna operacija jedne trudnice, obolela deca i mladi ljudi to je zaista tesko. Ali kada se njena smena završi dolazi lepši deo dana.

"Posle posla idem po ćerkicu u vrtić, predivno i zahvalno dete imam sreće što sam njena mama. Zajedno spremamo rucak, igramo se... Tada dolazi i suprug s posla moja velika podrska i oslonac, nikada ne bih postala to što jesam da on nije takav. Provodimo zajedno kvalitetno vreme, idemo u parkić, šetamo, crtamo, igramo se kockama.

Ivana Čikarić
foto: Privatna arhiva

Kada uspava dete, Ivana se okreće onome što je ispunjava, njena velika ljubav, a to je ples. Ona tačno zna da sve sto isplanira to i postigne. Njen dan je ispunjen, bavi se sobom i svojim životom.

" Tada suprug i ja imamo neko vreme za sebe ja idem na ples i jogu suprug na plivanje i fudbal... Uveče uvek pišem plan i obaveze za sledeći dan, radim evaluaciju predhodnog dana i pisem zahvalnost " , istakla je Ivana.

Puna je saznanja i mnogo voli da uči o novim stvarima. Intreresuje je savremena psihologije, meta zdravlje i kvantna medicina. Njen cilj je da motiviše ljude da kvalitetnije koriste svoje vreme i da se bolje organizuju.

"Kada imate jasan cilj i plan sve je ostvarivo. Probleme shvatajte kao izazov i gledajte šta je to što vi možete da uradite ka rešavanju istog " , kazala je ona.

Bonus video:

01:38

VAKCINACIJA GRAĐANA U NOVOM PAZARU!

(Esprsso / Nikolina Jokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.