MEDVEDI HARAJU ZAPADNOM SRBIJOM: Jedan razvalio hranilicu za divlje svinje i pojeo im kukuruz (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

nevaljali medved

MEDVEDI HARAJU ZAPADNOM SRBIJOM: Jedan razvalio hranilicu za divlje svinje i pojeo im kukuruz (FOTO)

Slične hranilice postavljene su na nekoliko lokacija u ovom kraju

Objavljeno:

U predelu Mangure iznad Nove Varoši, koji se nalazi između sela Draževići i Radoinja medved je polomio automatsku hranilicu koju su u šumi postavili lovci i iz nje pojeo kukuruz koji je bio namenjen divljim svinjama.

„Automatska hranilica na određeni vremenski period izbacuje kukuruz na zemlju. Medved je došao u trenutku kad nije bilo ničega i razvalio je hranilicu koja se nalazi zakačena na drvetu i pojeo sav kukuruz koji nije bio namenjen njemu. Znamo da je u potanju ova krupna životinja jer su ostali njeni tragovi“, kaže za RINU Darko Živković lovočuvar LU „Kozomor“ iz Nove Varoši.

Medved
foto: Rina

Slične hranilice postavljene su na nekoliko lokacija u ovom kraju. Reč je o adaptiranom buretu na čije dno je instaliran motorčić na digitalno upravljanje. Mehanizam pokreće solarna baterija. Prema informacijama kojima raspolažu lovci, ovaj medved se spustio sa Murtenice, a u ovaj deo lovišta nije navraćao od prošle zime.

„Na našoj teritoriji većinom su nastanjen biljojedi, a tome svedoči i ova jedinka koja je pojela kukuruz. Međutim, imamo i dva mesojeda i oni predstavljaju potencijalnu opasnost za stočni fond lokalnog stanovništa“, rekao je Darko.

Lovci će, kako kažu, vrlo brzo popraviti hranilicu i opet je napuniti kukuruzom koji je vrlo važna hrana za šumske životinje. Kako se medvedi sve češće mogu videti u naseljenim područjima, Darko jer posavetovao kako se ponašati ukoliko dođe do susreta oči u oči.

„Ne treba se praviti mrtav, niti bežati. Ono što malo ljudi zna, a definitivni ima efekta jeste da kad se sretenete sa medvedom počenete nešto da mu pričate mirnim tonom, bilo šta. On će za trenutak zastati, shvatiti da ste bezopasni i nastaviti dalje svoj put“, istakao je iovaj lovočuvar iz Nove Varoši.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.