KO JE I ZAŠTO IZBRISAO OVO SRPSKO SELO? U njemu živi oko 150 ljudi, a nema ga u papirima
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

NEVEROVATNO

KO JE I ZAŠTO IZBRISAO OVO SRPSKO SELO? U njemu živi oko 150 ljudi, a nema ga u papirima

Velimir Cvijović kaže da plaća porez na imovinu u Goločevini, selu koje ne postoji

Objavljeno:

Prijepoljsko selo Goločevina je mesto koje postoji, ali ne i u papirima. U selu je oko 150 žitelja koji duži niz godina pokušavaju da vrate selo na spisak Zakona o teritorijalnim organizacijama, kako bi rešili brojne probleme, od administrativnih do važnih, seoskih.

O postojanju Goločevine svedoče i kamen i papir, naziv i obližnje stene i reke, i pedesetak kuća u selu iz kojih se vije dim. Ali od nedavno ih nema na spisku Zakona o teritorijalnim organizacijama.

"Pre jedno deset godina oni su oduzeli ime selu, gde, ne znamo gde se nalazimo, bacili su nas u druge mesne zajednice. Moja jedna dokumenta su u Junčevićima, jedna u Karoševini, jedna u Kamenoj Gori, jedna u Seljašnici. Gde da se snađemo i kako...", žali se Dušan Cvijović iz Goločevine.

Velimir Cvijović kaže da plaća porez na imovinu u Goločevini, selu koje ne postoji.

"Uvek različiti dokumenti. Pre možda desetak godina dokumenta su bila na Goločevini, a od tad više ne može. Kome da se obratimo za pomoć u ovom selu, koje ne postoji; ne možemo da rešimo put, infrastrukturu, struju, svi problemi su zbog toga što ne postojimo", pita se Božidar Đuković.

Zato što su, kako pretpostavljaju, nečijom neažurnošću izbrisani kao naseljeno mesto, žalili su se i opštinskim i republičkim organima.

Selo Goločevina
foto: Printscreen/RTS

"Nedopustivo menjati mesto rođenja ljudima"

"Odgovor je stigao takav da kad budu donosili... Republika Srbija da će to uraditi, a to već 20 godina ne rade i to je nedopustivo! Nedopustivo je da neko samovoljno menja mesto rođenja ljudima, a rođeni su tu", izričit je Živko Cvijović.

Poslednji zahtev Opštini uputili su pre dve godine. U međuvremenu, promenjen je skupštinski saziv, pa je papir, verovatno, ostao u nečijoj fioci.

"Mi možemo prihvatiti njihovu inicijativu, koja treba da ide preko mesne zajednice – da se obrate savetu mesne zajednice, a savet mesne zajednice Skupštini Opštine Prijepolje, koja daje saglasnost na utvrđivanje novog naseljenog mesta koje će se zvati Goločevina. I mi ćemo takvu inicijativu uputiti ka Skupštini Srbije, koja menja Zakon o teritorijalnoj organizaciji", poručuje Izudin Šantić, predsednik Skupštine Opštine Prijepolje.

Nema im druge nego da poštuju proceduru kako bi im konačno u svim dokumentima bilo mesto rođenja koje s ponosom izgovaraju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.