STRUKA SE OGLASILA: Kraj nevidljivom neprijatelju, čeka nas neočekivano leto
Tiodorović, Foto: Printscreen/Prva

LETO SA PREDAHOM OD KORONE

STRUKA SE OGLASILA: Kraj nevidljivom neprijatelju, čeka nas neočekivano leto

Srbija bi u naredne dve nedelje trebalo da padne na ispod 100 zaraženih, a za četiri bismo mogli da posle godinu dana konačno skinemo maske

Objavljeno:

Početkom jula trebalo bi da padnemo na brojku od 15 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je mnogo relevantnija brojka od broja zaraženih u danu

Srbija bi u naredne dve nedelje trebalo da padne na ispod 100 zaraženih, a za četiri bismo mogli da posle godinu dana konačno skinemo maske!

Naravno, ova odluka zavisi od Kriznog štaba, ali tada bi, prema rečima profesora Petra Kočovića, stručnjaka za informacione tehnologije koji već mesecima daje prognoze o kretanju epidemije, mogli, što bi se reklo, da "prodišemo". Naime, prema njegovim proračunima, početkom jula trebalo bi da padnemo na brojku od 15 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je mnogo relevantnija brojka od broja zaraženih u danu.

EVROPSKI INDEKS

- Negde oko 18-20. juna, prema sadašnjem trendu, imaćemo manje od 100 zaraženih. Međutim, važniji podatak jeste indeks ECDC. To je indeks Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, koji u obzir uzima i EU prilikom odlučivanja o popuštanju ili zatezanju mera. Posmatra se broj zaraženih u odnosu na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana i, recimo, sada je ta brojka 62. Negde oko 20. juna bi trebalo da padne na 30, a negde oko 3. jula na indeks 15. Tada će biti veoma mali broj zaraženih, mislim na zvanične brojke po ambulantama, klinikama, i onda ćemo zaista moći svi da skinemo maske, mada smo ih dobrim delom već skinuli - pozitivan je Kočović.

Kako ističe, dva faktora su ključna za ovakav pozitivan trend - sunčeva aktivnost i vakcinacija.

ODLIČAN ODZIV

- Ono što je novo i što je evidentno, do čega smo došli, između ostalog, i u razgovoru s meteorolozima, jeste da je pojačan rad sunca i da se to odražava i na širenje epidemije. Ne radi se o sunčevoj toploti, kako svi misle, već o broju sunčevih pega koji se povećava. Iz njih potiče UVC zračenje, koje ubija viruse, pa i koronu. Do pandemija i dolazi kada sunčeva svetlost padne na minimum, tako je bilo i sa španskom groznicom, ptičjim i svinjskim gripom...

Naruku nam ide i odličan odziv za vakcinaciju, kaže profesor.

- Početkom jula imaćemo i 33 odsto imunizovanog stanovništva, što je dobra cifra. Naime, čovek tek kada protekne određeni broj dana od druge doze stiče imunitet, a pošto je najviše vakcinisanih kineskom vakcinom, uzeo sam da je to 28 dana, što će biti oko osmog jula - zaključuje Kočović i dodaje da ćemo krajem oktobra imati preko polovine imunizovanih.

Više od milion prijavljenih za 3.000

Od 1. juna, kada je počela prijava za 3.000 dinara pomoći za vakcinisane, već polovina građana iskoristila je ovo pravo. Od četvrtka uveče i građani koji nemaju pristup internetu imaju mogućnost da se prijave putem kol-centra, pa je priličan broj iskoristio tu mogućnost, kaže ministar finansija Siniša Mali.

- Očigledno je da je veliko interesovanje građana da dobiju i tu vrstu pomoći od države i mislim da je ova mera pravo rešenje jer je naš cilj što masovnija vakcinacija - objasnio je Mali.

Inače, pravo na pomoć ima oko 2,5 miliona stanovnika starijih od 16 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine ili oni koji su se do 31. maja prijavili, a vakcinišu se do 7. juna. Isplata će, prema najavama, biti izvršena do 20. juna.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.