STEFANOVIĆ OBIŠAO FABRIKU U ČAČKU: Cilj je da Sloboda od ponedeljka normalno radi!
Nebojša Stefanović, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

čačak

STEFANOVIĆ OBIŠAO FABRIKU U ČAČKU: Cilj je da Sloboda od ponedeljka normalno radi!

Stefanović je oko 9 sati stigao u fabriku ''Sloboda'' i razgovarao sa rukovodstvom kompanije o eksploziji i požaru koji su se, kako kaže, dogodili u magacinu u kome su se nalazili upaljači i određene komponente

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas fabriku namenske industrije ''Sloboda'' u Čačku, gde se prošle noći dogodila serija eksplozija, i najavio da će u gašenju požara učestvovati i vojni helikopter, kao i da je prioritet da fabrika u ponedeljak nastavi da redovno radi.

Stefanović je oko 9 sati stigao u fabriku ''Sloboda'' i razgovarao sa rukovodstvom kompanije o eksploziji i požaru koji su se, kako kaže, dogodili u magacinu u kome su se nalazili upaljači i određene komponente.

''Nije bilo artiljerijske municije kao što su objavili pojedini mediji, što ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara i eksplozije'', rekao je Stefanović novinarima posle obilaska fabrike.

Ministar je kazao da će jedan od vojnih helikoptera učestvovati u gašenju požara i da će zahvatajući vodu vedrom bacati više od četiri tone vode na lokaciju na kojoj se dogodila eksplozija.

''Posle 24 sata od poslednje detonacije, kako pravila nalažu, moći će da priđu i jedinice, pre svega, stručnjaci iz oblasti pirotehnike da procene, a onda naravno i vatrogasci koji će procenjivati da li je potrebno još nešto da se ugasi'', rekao je Srefanović.

Naveo je da su brzom intervencijom rukovodstva kompanije evakuisani radnici koji su bili u krugu fabrike i ističući da je dobra vest što nije bilo stradalih i povređenih i da su ljudski životi najvažniji.

Stefanović je rekao da je fabrika ''Sloboda'' jedna od naših najboljih kompanija koja, kako kaže, ove godine ima ugovorene projekte vredne više od 50 miliona evra izvoza i izrazio nadu da će do kraja godine taj iznos premašiti 70 miliona evra.

''Prioritet je da već od ponedeljka nastavimo da radimo da bismo mogli da ispunimo sve ono što hrani više od dve hiljade ljudi koji rade u ovoj kompaniji'', rekao je Stefanović.

On je kazao da će posle analiza i istrage o uzroku incidenta biti procenjena ukuopna šteta i razmatrane mere koje treba preduzeti da bi se izbegnu takve nesreće.

''Sreća u nesreći je što se ništa nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju, tako da smo izbegli najteži scenarilo što se tiče materijalne štete'', naveo je ministar.

Bonus video:

02:56

Gori vojna fabrika u Čačku: Požar i eksplozije u Slobodi, građani evakuisani

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.