PROIZVODNJA SPUTNJIKA V NA TORLAKU KREĆE U PETAK: Ministar Popović rekao KLJUČNU STVAR o efikasnosti
Nenad Popović, Foto: printscreen/rts

borba prava

PROIZVODNJA SPUTNJIKA V NA TORLAKU KREĆE U PETAK: Ministar Popović rekao KLJUČNU STVAR o efikasnosti

Kada stigne u Beograd ide u "Torlak", gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi sutra u popodnevnim satima - naveo je Popović

Objavljeno: 09:38h

Supstanca za proizvodnju "Sputnjik V" popodne stiže na "Torlak" i od petka počinje proizvodnja vakcine na tom institutu, rekao je za RTS ministar Nenad Popović. U prvoj fazi biće proizvedeno četiri miliona vakcina, kaže ministar.

Očekuje se da bi prva vakcina iz "Torlaka", mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana. Od januara meseca je bilo više obostranih poseta iz Instituta "Torlak" i Instituta "Gamaleja" kako bi se videlo da li vakcina može da se proizvodi u Srbiji. Nakon više provera "Torlak" je dobio zeleno svetlo za proizvodnju vakcine.

Ministar Nenad Popović rekao je da je supstanca za vakcinu stigla na Aerodrom Šeremetjovo i danas popodne će se transportovati u Beograd u specijanim kontejnerima na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

- Kada stigne u Beograd ide u "Torlak", gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi sutra u popodnevnim satima - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, za prvi period od četiri do šest meseci će se proizvesti četiri miliona vakcina "sputnjik V". Naglasio je da je proizvodnja druge doze vakcine jako komplikovana za proizvodnju.

- Vakcina "sputnjik V" je postigla izvanredan rezultat pokazuju istraživanja. Efikasnost je došla do 97,6 procenata - kaže Popović.

Navodi da će se vakcina poristiti prvenstveno za naše građane, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali naravno da će Srbija pomagati i regionu.

Ministar Popović će u Sankt Peterburgu, gde se održava Međunarodni ekonomski forum imati više sastanaka. "Svi očekuju da krenemo u proboj na rusko tržište jer možemo da izvozimo bez carina", naveo je Popović.

Bonus video:

03:13

VAKCINA JE DOSTIGNUĆE ČOVEČANSTVA! Doktorka Danica Grujičić ZAGRMELA: Potpuno je NEODGOVORNO pričati da je vakcinacija OPASNA

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.