NA JESEN NAS OČEKUJE NOVA BORBA PROTIV KORONE? Akademik Čolić misli da ćemo morati REDOVNO DA SE VAKCINIŠEMO
Vakcinacija, Foto: Printscreen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

NA JESEN NAS OČEKUJE NOVA BORBA PROTIV KORONE? Akademik Čolić misli da ćemo morati REDOVNO DA SE VAKCINIŠEMO

Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) formirana tokom pandemije

Objavljeno:

Akademik Miodrag Čolić rekao je danas da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

On je naglasio je da misli da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu.

Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) formirana tokom pandemije.

Predsednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU Čolić kaže da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa.

"Interesantno je da i u zemljama regiona gde masovnost vakcinacije nije toliko velika, takođe se zaustavlja kriva, što je odraz prirodnog toka ove epidemije", naveo je akademik u izjavi za RTS.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Čolić je naveo da su procene za postizanje kolektivnog imuniteta, kada se proces širenja virusa zaustavlja, oko 70 odsto vakcinisanih.

"Tu treba računati imunitet koji je stečen na prirodan način, infekcijom. Ne zaboravimo da je bilo mnogo asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima i ono što je jako značajno, to je da imamo procenat efikasnosti, odnosno obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom", istakao je Čolić.

Kada je reč o trećoj dozi i redovnom vakcinisanju protiv korone, Čolić je naveo da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje i dodao da smatra da su individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna.

"Zbog toga što titar antitela i odsustvo antitela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi. Prvo, mi ne proveravamo takozvana neutrališuća antitela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa, a drugo, vrlo je teško i skoro nije moguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu", dodao je Čolić.

Bonus video:

01:27

NAJBOLJE VAKCINE ZA TRUDNICE

(Epreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.