KO JE UBIO VELIKU LEGENDU SRPSKOG FUDBALA, NACISTI ILI NEDIĆEVCI? Ni 78 godina posle sramnog čina ne zna se istina!
Milutin Ivković Milutinac, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

MILUTINAC!

KO JE UBIO VELIKU LEGENDU SRPSKOG FUDBALA, NACISTI ILI NEDIĆEVCI? Ni 78 godina posle sramnog čina ne zna se istina!

Prema zvaničnim informacijama, uhapšen je od strane Gestapoa i i zatvoren u logor na Banjici

Objavljeno:

Milutin Ivković Milutinac, legenda jugoslovesnskog fudbala. Čovek o čijem se životu zna dosta, ali i 78 godina nakon njegove smrti, i dalje se ne zna tačno kako je stradao.

Milutin Ivković Milutinac
foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Prema zvaničnim informacijama, uhapšen je od strane Gestapoa i i zatvoren u logor na Banjici. Nakon hapšenja, već narednog jutra je streljan u Jajincima zbog "komunističke delatnosti".

Međutim, neki smatraju i tvrde da se nije sve odigralo kao što u određenim izvorima piše. Na Tviteru se vodi polemika o tome da li je Milutinac streljan ili je ubijen od strane Nedićevog inspektora.

Podsetimo, Milutinac je fudbal počeo da igra u omladinskoj ekipi beogradske Jugoslavije. Za svoj klub igrao je sedam godina, od 1922. do 1929. godine i u tom periodu odigrao je 235 utakmica. Pri samom kraju karijere prelazi u FK BASK, a za reprezentaciju Beograda je odigrao 42 utakmice.

Osim što je bio uspešan fudbaler, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1934. godine i imao svoju ordinaciju u Knez Mihailovoj gde je radio kao dermatolog.

Na inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) učestvovao je u organizaciji bojkota Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Takođe, jedno vreme je bio glavni urednik časopisa "Mladost".

Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. godine, sarađivao je sa Narodnooslobodilačkim pokretom, a zbog povezanosti sa radničkim pokretom i Komunističkom partijom više puta je hapšen i proganjan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.