ČETVRTI TALAS KORONE? Dr Đerlek objasnio ima li mesta za OPTIMIZAM
Mirsad Đerlek, Foto: Tanjug Printscreen

KORONA VIRUS

ČETVRTI TALAS KORONE? Dr Đerlek objasnio ima li mesta za OPTIMIZAM

Ðerlek kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakcinisanih

Objavljeno: 11:58h

Jedini način koji bi nam obezbedio mirnije leto je vakcinacija protiv korona virusa više od 50 odsto punoletnih građana u junu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i naveo da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije.

Ðerlek je na K1 televiziji rekao da je, prema najnovijim podacima od sinoć, 2.561.520 punoletnih građana primilo prvu dozu, 2.066.153 drugu dozu vakcine, i da je dato ukupno više od 4.620.00 doza vakcine.

Naveo je da dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali da znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom.

- Popuštanje mera je jedna od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam - rekao je Ðerlek, preneo je Tanjug.

Kaže da su u ovom trentuku brojke i sutuacija sasvim podnošljivi, ali da je uvek oprezan u prognozama.

- Čekam jesen, mislim da ćemo na jesen imati više podataka i smelosti da kažemo kakva nas prognoza očekuje do kraja godine - naveo je Ðerlek.

Povodom najava Svetske zdravstvene organizacije da će se u nekim zemljama pojaviti četvrti talas epidemije, Ðerlek kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakcinisanih.

- Možemo očekivati da, i ako se pojavi, ne može da bude tolikog intenziteta kakav je bio ranije - rekao je Ðerlek.

Naglasio je da je vakcinacija mladih ključni faktor u postizanju kolektivnog imuniteta i naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti doneti odluka o eventualnoj vakcinaciji mladih između 12 i 15 godina o čemu se za sada, dodaje, samo razgovara.

Povodom navoda da je 80 odsto dece u Srbiji preležalo korona virus, Ðerlek je rekao da mu smeta to što olako iznosimo ozbiljne podatke i da je za takve tvrdnje neophodna ozbiljna i velika studija koja bi to i dokazala.

Podržao je uvodenje novih modela stimulacije za vakcinisane, navodeći da su mladi zainteresovani za određene manifestacije, ali i putovanja i da treba razmišljati o vaučerima koji bi im pomogli da putuju.

"Pokušavamo da ne pravimo diskriminaciju, želimo da uvedemo nove modele za promociju vakcinacije, jer bez toga ne možemo lako doći do cilja. To radi ceo svet", kaže Ðerlek, koji je i predsednik Nacionalnog kooordinacionog tela za imunizaciju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.