Došlo je vreme za ugradnju pvc stolarije, a evo i zašto
Dobar izbor, Foto: Profimedia

MUDAR IZBOR

Došlo je vreme za ugradnju pvc stolarije, a evo i zašto

Iskustva kažu da je PVC stolarija prevazišla očekivanja i da predstavlja jednu od najisplativijih investicija u građevinarstvu

Objavljeno: 09:05h

Pvc stolarija je već godinama unazad najprodavanija na tržištu. Kupce privlače dobre karakteristike i cena, koja je povoljnija u odnosu na druge tipove stolarije. Zašto je zamena stare stolarije postala trend, koji se nastavlja?

Kvalitetna i postojana pvc stolarija pruža mnoge prednosti. Prave se razne vrste poređenja u kojima pvc najčešće odnosi prevagu. Trenutak za renoviranje i ugradnju novih vrata i prozora nikad nije bio bolji, naročito ako se ima u vidu šta sve time dobijamo. Kod većine kupaca cena i ušteda igraju glavnu ulogu. Međutim, nije svrha uštedeti ako proizvod ne zadovoljava naša očekivanja. Kod pvc stolarije to nije slučaj. Iskustva kažu da je ona prevazišla očekivanja i da predstavlja jednu od najisplativijih investicija u građevinarstvu.

Spoljašnji izgled stambenih zgrada i kuća osvežava nova bela pvc stolarija. Ujedno, ova boja je ubedljivo najzastupljenija i najtraženija. Bela dominira u tolikoj meri da mnogi misle da je to jedina boja u kojoj se pvc vrata i prozori izrađuju. S belom nema greške. Odlično se uklapa uz bilo koji stil eksterijera ili enterijera. Podjednako dobro upotpunjava moderne, ali i starinske građevine. Međutim, pored belih pvc vrata i prozora u ponudi je čitava paleta drugih boja. Neke nijanse imitiraju boju metala, dok druge verno dočaravaju strukturu i boju prirodnog drveta. Osim toga, tu su i osnovne boje, poput plave i crvene, koje mnogima zapadnu za oko, iako u početku nisu o njima ni razmišljali. Svakako, činjenica je da novi pvc prozori i pvc balkonska vrata umnogome ulepšavaju i spoljašnji i unutrašnji izgled objekta. Nakon ugradnje sve deluje sveže i novo.

Nova stolarija bilo kog tipa vizuelno ulepšava prostor, to je činjenica, ali pvc stolarija donosi još mnogo značajnijih benefita. S njom je redovno održavanje znatno jednostavnije i jeftinije. Kada govorimo o uštedi, ne mislimo samo na uštedu novca, već i vremena. Naime, pranje pvc prozora i vrata daleko je jednostavnije i brže u odnosu na staru stolariju sa razdvojenim prozorskim oknima. Pvc površine su gatke, lako se brišu pamučnim ili mikrofiber krpama, koje pri tom ne zapinju za manje pukotine i zareze, kao što je to slučaj sa drvetom. Kvalitetni pvc prozori imaju, najčešće, vakuumska trostruka stakla, koja se peru običnim sredstvima samo spolja i iznutra. Prema tome, za pranje prozora u kući ili stanu, biće vam potrebno duplo manje vremena i hemikalija nego ranije.

Još jedna bitna razlika je u tome što se pvc storija ne mora farbati na svakih nekoliko godina. Ustvari, ona se nikad ne farba. Za razliku od nje, staru stolariju bilo je neophodno s vremena na vreme zaštiti premazima i lakovima, što je iziskivalo dodatni napor, vreme i novac. S njom nema više nerviranja zbog oguljenih ivica ili pukotina nastalih usled vlage.

Štednja je jedan od epiteta koji stoje uz pvc stolariju. Već je postalo opšte poznato da ona pruža odličnu termo izolaciju, te stoga štedi novac koji se troši na zagrevanje prostora. S njim ćete zaboraviti na dodatna grejna tela u stanovima i kućama. Ušteda iznosi preko 30 posto godišnje, dok po nekim procenama, ona je mnogo veća ukoliko su i spoljni zidovi dobro toplotno izolovani.

Međutim, pvc stolariju ne čine samo pvc prozori i pvc balkonska vrata. Vlasnici kuća često uzimaju i ulazna vrata od pvc-a. Isto tako, ovu vrstu vrata često postavljaju i na pomoćne objekte, kao što su letnje kuhinje, ostave i slično. Cena im je povoljna i otporna su na razne vremenske prilike. Vlaga im ne smeta, što predstavlja njihov glavni adut.

Dalje, kada su kuće u pitanju, pvc stolarija je interesantna iz aspekta zastakljivanja verandi i pravljenja zimskih bašti. U stanovima se pomoću elemenata od pvc-a delimično ili potpuno zatvaraju terase i od njih se pravi multifunkcionalni prostor koji ima svoju namenu i leti i zimi. Pvc prozori koji imaju klasičan ili klizni sistem otvaranja omogućavaju kontrolu nad tim koliko želimo da otvorimo ili zatvorimo terasu. Za prizemlja kuća ili za ugostiteljske lokale pogodni su i harmonika pvc sistemi, kod kojih je čitav zid u staklu. Leti se može potpuno otvoriti. U lokalima se na ovaj način postiže da i unutrašnji prostor bude zanimljiv za goste tokom letnjih meseci, jer je, praktično, postaje deo bašte. U kućama, dnevni boravak postaje otvoren, te boravak u njemu stvara osećaj kao da ste napolju. Bilo da vam pvc stolarija treba za stambeni ili poslovni prostor, važno je od koga je nabavljate. Raspitajte se o garanciji i o rokovima isporuke i ugradnje, koji mogu biti malo duži u jeku sezone. Kupovina novih pvc prozora i pvc vrata, kao i drugih elementa od pvc stolarije nikad nije bila jednostavnija, jer na mirandre.com ćete naći sve na jednom mestu. Tu je objedinjena ponuda svih proizvođača i prodavaca, tako da je izbor najveći.

Investiranjem u bolju izolaciju kuće ili stana postižete veliku uštedu tokom godina. Stoga, ugradnju nove pvc stolarije ne bi trebalo odlagati, jer se svakako uloženi novac brzo vraća.

(Espreso/M. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.