TRI VAKCINE RAZVIJAJU IMUNOLOŠKI ODGOVOR PRE SINOFARMA: Dr Gnjatović je objasnila čitav proces
Marija Gnjatović, Foto: Printscreen RTS

pandemija

TRI VAKCINE RAZVIJAJU IMUNOLOŠKI ODGOVOR PRE SINOFARMA: Dr Gnjatović je objasnila čitav proces

Kada je reč o Sinofarm vakcini, koja je, kako je rekla, blaga i bezbedna vakcina, imunološka zaštita se dešava kasnije - nekoliko nedelja nakon primene druge doze

Objavljeno:

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije ocenila je da je epidemiološka situacija u zemlji dosta dobra zahvaljujući velikom odzivu na vakcinaciju.Od početka epidemije kovida-19 Institut prati efekte prirodne infekcije korona virusom i trajanja imuniteta nakon nje, kao i nakon vakcinacije i do sada je obradio više od 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba, izjavila je Gnjatović za RTS.

"Jasno je da vakcine novije generacije kao što su Fajzer, Astrazeneka i Sputnjik V razvijaju imunološki odgovor nešto ranije od Sinofarm vakcine", rekla je ona.

Dodala je da je utvrđeno da se antitela nakon imunizacije njima javljaju već nekoliko nedelja nakon prve doze i dodala da druga doza poveća koncentraciju antitela i produži trajanje zaštite.

Sinofarm vakcina
foto: Profimedia

Kada je reč o Sinofarm vakcini, koja je, kako je rekla, blaga i bezbedna vakcina, imunološka zaštita se dešava kasnije - nekoliko nedelja nakon primene druge doze.

"Vakcine savremene tehnologije će dati zaštitu od minimum godinu dana, što se tiče Sinofarm vakcine pretpostavljamo da će biti izmedju šest meseci i godinu dana", kazala je Gnjatović.

Nakon nestanka antitela, organizam ih neće stvarati, ali će se aktivirati ćelijski odgovor kada za to bude potrebe, što i jeste suština vakcinacije, rekla je Gnjatović.

Bonus video:

01:27

NAJBOLJE VAKCINE ZA TRUDNICE

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.