ON JE JOANIKIJEV NASLEDNIK: Episkop Metodije na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke
Metodije, Foto: Printscreen youtube

SPC

ON JE JOANIKIJEV NASLEDNIK: Episkop Metodije na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke

Episkop dioklijski Metodije do sada je bio vikarni episkop dioklijski

Objavljeno: 19:04h

EPISKOP Metodije postavljen je na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke umesto episkopa Joanikija, koji je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Episkop dioklijski Metodije do sada je bio vikarni episkop dioklijski.

Rođen je 1976. godine u Sarajevu. Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu.

U Podgorici je završio preostala dva razreda gimnazije. Za vreme života u Sarajevu završio je osnovnu – nižu muzičku školu. Posle završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru.

Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika patrijarha srpskog Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu „Vaspitni značaj monaštva“.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu „Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi“ kod mentora prof. dr Predraga Puzovića.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora SPC u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor SPC izabrao je arhimandrita Metodija za vikara mitropolita Crnogorsko- primorskog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22. jula 2018.g. u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane patrijarha Irineja.

Od Preobraženja 2018. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske, navedeno je na sajtu Mitropolije.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.