Životne navike koje će vam uštedeti i vreme i novac
Životne navike koje će vam uštedeti i vreme i novac, Foto: Promo

PROVERITE

Životne navike koje će vam uštedeti i vreme i novac

Dostupni su vam svi sajtovi domaćih trgovaca koji omogućavaju onlajn plaćanje

Objavljeno: 09:53h

Ubrzani tempo života danas utiče na sve aspekte naše svakodnevice i to znači da ono malo vremena koje nam preostaje želimo da iskoristimo kvalitetno i opušteno. Srećom, takav životni stil doneo je i olakšice u vidu tehnoloških dostignuća koja, ne samo što nam omogućavaju da neke možda dosadne, svakodnevne radnje možemo obaviti na jednostavniji i praktičniji način, već nam štede to dragoceno vreme. Jedna od tih olakšica upravo je onlajn kupovina, odnosno onlajn plaćanja zahvaljujući kojima istovremeno možemo na primer, nabaviti novu garderobu, poplaćati račune i poručiti obrok za dostavu, i to daleko brže nego da smo fizički posetili sve te objekte i gubili i vreme i živce u gradskim gužvama. Kada tome dodamo i mogućnost da nam se deo potrošenih sredstava vrati, možemo reći da nam ceo proces kupovine postaje daleko zanimljiviji.

O čemu je zapravo reč?

Za sve korisnike Mastercard kartica koji u periodu između 15. maja i 15. juna obave makar pet onlajn plaćanja na sajtovima, platformama ili aplikacijama domaćih trgovaca koji podržavaju kartična plaćanja, a pritom u svim tim kupovinama potroše ukupno makar 5.000 dinara, na njihov račun povezan sa Mastercard karticom izdatom od strane banaka učesnica ovog programa, biće vraćeno minimum 980 dinara.

Ne morate brinuti da li ste jedno plaćanje izvršili putem svog mobilnog telefona, dva sa računara i preostale sa svog tableta, jer se onlajn plaćanje sa svakog uređaja računa u ovoj akciji, a novac vam leže na račun najkasnije u roku od 30 dana od dana izvršenja pete transakcije.

Dostupni su vam svi sajtovi domaćih trgovaca koji omogućavaju onlajn plaćanje, kao i njihove platforme i aplikacije. Da li tim putem najčešće poručujete hranu, plaćate komunalne i račune mobilnog operatera, obavljate nedeljnu kupovinu namirnica ili pak plaćate poreze i takse na portalu eUprava, sasvim je nevažno, a prilika je zaista sve više. I sva onlajn plaćanja koja izvršite putem svoje kartice koja je već sačuvana na sajtu trgovca zahvaljujući credentials-on-file usluzi, čime ste sebi dodatno i na bezbedan način uštedeli vreme za ukucavanje platnih podataka, takođe su deo ove kampanje.

Jednom kada uvidite sve prednosti koje onlajn plaćanje kao brzo, jednostavno i sigurno platno rešenje pružaju, verujemo da ćete zauvek promeniti svoje životne navike, a u tom smislu, dobro je znati i pridržavati se nekoliko mera predostrožnosti kada je svaka, pa i onlajn kupovina u pitanju:

• Prvo što je potrebno potražiti na svakom sajtu su dva znaka sigurne enkripcije (šifriranja) podataka - simboli https i katanac. Ovi znakovi bi trebali da se nalaze u polju vebsajt adrese trgovca (address bar).

• Na dnu strane internet prodavnica uvek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši platni podaci enkriptovani i da se ne dele ni sa kim, čak ni sa trgovcem – razmena tih podataka odvija se po visokim standardima enkripcije i zaštite i isključivo između vas i banke koja vam je izdala platnu karticu.

• Svoj PIN i CVC2 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne delite s drugima.

• Obratite pažnju da kod onlajn plaćanja nikada ne koristite javne kompjutere ili javne mreže.

• Ukoliko vaša banka nudi tu uslugu, obavezno se prijavite za opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na strani za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbednosti.

• Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbegavajte da vaše šifre budu kombinacija vašeg ili imena dece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija.

• Uvek kada planirate kupovine većih vrednosti, proverite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.