SA NJIM NEMA DISTANCE: Svakog dana 13 naših sugrađana izgubi bitku sa rakom pluća
Koliko se radi o teškoj i smrtonosnoj bolesti pokazuje i statistika, Foto: Punim plućima

SVETSKI DAN PROTIV DUVANSKOG DIMA

SA NJIM NEMA DISTANCE: Svakog dana 13 naših sugrađana izgubi bitku sa rakom pluća

Koliko se radi o teškoj i smrtonosnoj bolesti pokazuje i statistika

Objavljeno:

U prethodnih godinu dana oko 400 pacijenata, koji boluju od raka pluća, najsmrtonosnijeg karcinoma u Srbiji i svetu, lečeno je savremenom terapijom koja je 2020. godine stavljena na pozitivnu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Koliko se radi o teškoj i smrtonosnoj bolesti pokazuje i statistika, po kojoj se u proseku kod 16 osoba dnevno dijagnostikuje rak pluća, dok na žalost, svakodnevno 13 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolešću. Prema ovim podacima, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

Iz tog razloga, a povodom Svetskog dana protiv duvanskog dima, Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim plućima” postavilo je sklupturu u obliku ljudskih pluća u krugu Klinike za pulmologiju UK Srbije, u sklopu kampanje “Sa njim nema distance”. To je mali doprinos Udruženja svim građanima naše zemlje, koji će služiti kao podsetnik za menjanje loših životnih navika, poput pušenje, ali i da bi se podigla svest o ovom najsmrtonosnijem karcinomu, od koga u Srbiji godišnje oboli više od 6.000 i umre gotovo 4.600 pacijenata.

Punim plućima
foto: Punim plućima

Pušenje predstavlja glavni rizik za nastanak raka pluća i odgovorno je za pojavu ove bolesti, kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Zvanična istraživanja pokazuju da u Srbiji oko 35 odsto populacije puši. Iz tog razloga potrebno je ukazati da je karcinom pluća jedini karcinom koji može da se prevenira jednostavnim prestankom pušenja.

Prof. dr Violeta Miahilović Vučinić istakla je da je rak pluća danas u velikom procentu izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

- Zato bi pušači od svoje 55. godine, treba da idu na redovne godišnje preglede, odnosno na takozvani niskodozni skener pluća. Takođe, pušači su u velikom procentu, preko 80 odsto, među obolelima od hronične opstruktivne bolesti pluća, a kao i osobe sa hroničnom bronhitisom, skloniji su obolevanju od karcinoma pluća. Na žalost, simptomi raka pluća su uglavnom nespecifični i neodređeni pa se bolest obično kasno otkrije. Kad se simptomi pojave, obično je reč o već odmakloj fazi. Situaciju je dodatno pogoršala i pandemija korona virusa jer je u poslednjih godinu dana za četvrtinu manje dijagnostikovanih karcinoma pluća, gotovo je 1.500 manje otkrivenih. Pored fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze. Na žalost ti pacijenti nisu nestali, već se javljaju sa velikim zakašnjenjem kada su im iscrpljene gotovo sve mogućnosti lečenja - istakla je Prof. Vučinić Mihailović.

Punim plućima
foto: Punim plućima

Olja Ćorović iz udruženja “Punim Plućima” napominje da je zbog manje dijagnostikovanih pacijenata, Udruženje početkom ove godine pokrenulo kampanju “Sa njim nema distance”.

- Kampanjom želimo da ukažemo da se od raka ne možemo distancirati i da ohrabrimo građane da se pri pojavi prvih simptoma, jave lekaru. Takođe, od prošle godine smo zajedno sa Klinikom za pulmologiju osnovali nacionalno savetovalište „Poziv Podrške“ za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica. Na taj način pacijentima su omogućene informacije i podrška, a ovakav “online” centar ima nemerljivu vrednost smanjujući rizik od zaražavanja. Sa druge strane pacijenti su u mogućnosti da se konsultuju sa medicinskim osobljem – ističe Olja Ćorović

Ono što ohrabruje jeste da od polovine 2020.godine, oboleli od raka pluća dobijaju o trošku RFZO najsavremenije imuno i ciljane terapije, što uliva nadu da se danas u Srbiji sa rakom pluća može živeti. Dobar primer da se sa rakom pluća može voditi kvalitetan život je i članica udruženja Đurđina Jovanović (54) iz Mladenovca, jedna od 300 pacijenata koja je već godinu dana na imunoterapiji.

- Sa životom sam se bila pozdravila prošle godine u ovo vreme. Jedva sam hodala, disala, trpela jake bolove i imala 17 kilograma manje. U tom period imunoterapija je stavljena na pozitivnu listu i ja sam bila među prvim pacijentima, koji su počeli da je primaju. Moje stanje je bilo vrlo dramatično. Bila sam u odmaklom stadijumu bolesti, kada operacija nije mogla da se obavi, sa metastazama na jetri i plućnoj maramici. Danas, godinu dana kasnije, metastaze su nestale, a ja sam druga žena. Svaki odlazak na skener to je i potvdrio, jer svaki put na nekom mestu karcinom je nestao. Terapija mi je dala nadu da sa njim mogu da živim – priča Đurđina.

Nakon konferencije, u krugu Klinike za pulmologiju UKC Srbije, svečano je otkrivena umetnička skulptura u obliku ljudskih pluća, dar Udruženja uličnih umetnika „Runaway“. Prilikom svečanog otkrivanja skulpture, naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković, pročitao je pesmu, koju je napisala Ljubica iz Paraćina, članica Udruženja, a koja govori o njenoj borbi sa rakom pluća.

Skulptura, na kojoj je ugraviran poslednji stih pesme "Pusti sad prognoze, drži me za ruku, napred Punim Plućima u sigurnu luku", će ostati trajno na tom mestu, a ima za cilj da podigne svest javnosti i svih pacijenata UKC Srbije o značaju prevencije i lečenja raka pluća, ali i ostalih respiratornih bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.