SUBOTIČANI ZA PRIMER: Svi koji su alergični šalju se u Opštu bolnicu i primaju VAKCINU u kontrolisanim uslovima
Ilustracija, Foto: Printscreen

vodi se računa o svakom pacijentu

SUBOTIČANI ZA PRIMER: Svi koji su alergični šalju se u Opštu bolnicu i primaju VAKCINU u kontrolisanim uslovima

Lekari na vakcinalnom punktu procenjuju ko ide u bolnicu prilikom uzimanja anamneze od pacijenta

Objavljeno:

Svi Subotičani koji žele da prime vakcinu protiv koronavirusa, a imaju istoriju teške alergijske reakcije, odnedavno se šalju u Opštu bolnicu, gde nakon pregleda kod alergologa i uzimanja propisane terapije vakcinu primaju u strogo kontrolisanim uslovima.

U čekaonici smo zatekli Bernadicu Slobodu iz Donjeg Tavankuta, koja nam priča da je alergična na penicilin i još nekoliko lekova i sa punkta je vraćena krajem marta, a sada je dočekala da primi vakcinu. Kaže određena doza straha postoji, ali važnije joj je to da konačno zagrli decu.

"Malo se bojim, ali zamoliću da primim u levu ruku pošto sam desnoruka da ako bude bolela da makara mogu desnom da se služim. Da nisam alergična ne bih uopšte bila zabrinuta, već mnogo ljudi je primilo vakcinu i nisam primetila neke veće probleme", kaže naša sugrađanka.

Lekari na vakcinalnom punktu procenjuju ko ide u bolnicu prilikom uzimanja anamneze od pacijenta, a jedina kontraindikacija na osnovu koje pišu uput je teška alergijska reakcija u vidu šoka koja se javlja na ubod pčele, penicilin, neki drugi lek ili hranu, objašnjava dr Jelena Stojanović iz Doma zdravlja.

"Bilo šta što je dovelo do teške alergijske reakcije, odnosno šoka, to je jedina kontraindikacija koja se u ovim ambulantnim uslovima zapravo šalje za bolnicu, zbog koje mi na punktu ne dajemo vakcinu. Za sve ostale lakše alergijske reakcije koje su na koži, kao što su osip, koprivnjača ili kijavica, vakcinisali smo ovde", objašnjava dr Stojanović, prenosi subotica.com.

Sa vakcinalnog punkta se u bolnicu uputi petnaestak pacijenata nedeljno.

"Ranije dok je bolnica bila u kovid sistemu to je bilo manje, sada šaljemo dosta više ljudi, ide dosta brže tako da možemo da pozivamo sve ljude koji su ranije bili odbijeni da dođu i prime vakcinu u kontorlisanim uslovima", dodaje dr Stojanović.

Nakon što Dom Zdravlja pošalje papirologiju, pacijenti se u Opštu bolnicu pozivaju utorkom. Tu alergolog radi procenu i donosi odluku da li je vakcinacija moguća pod specijalnim uslovima, odnosno uz prethodnu pripremu lekovima i uz prisustvo anesteziologa u slučaju neželjene reakcije.

"Primamo sve građane koji Dom zdravlja uputi, sam pregled traje petnaestak minuta i nakon toga se donosi odluka da li pacijent može da primi vakcinu, i ako je pozitivno mišljenje zakazujemo za sledeći utorak na punktu u bolnici", kaže dr Mirjana Dukić, spec. imunologije i alergologije u Opštoj bolnici Subotica. - Nedeljno pregledamo između 25 i 30 pacijenata, grubo 2/3 bude i vakcinisano.

Pacijentima koji se vakcinišu u bolnici daje se isključivo kineski „Sinofarm“, nakon cepljenja na njih se motri još pola sata, a kako dr Dukić ističe do sada nije bilo neželjenih reakcija, prenosi subotica.com.

(Espreso/Subotica.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.