KO JE ZAPRAVO NOVI REKTOR, VLADAN ĐOKIĆ? Bio je na čelu Arhitektonskog fakulteta, školovao se u Americi
Vladan Đokić, Foto: Printscreen Youtube

evo da znate

KO JE ZAPRAVO NOVI REKTOR, VLADAN ĐOKIĆ? Bio je na čelu Arhitektonskog fakulteta, školovao se u Americi

Đokić je na današnjem glasanju osvojio 23 od ukupno 41 glasa delegata što je bilo dovoljno da preuzme funkciju

Objavljeno:

Akteulni dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić postao je danas novi rektor Univerziteta u Beogradu i tako smenio na toj poziciji dosadašnju rektorku Ivanku Popović redovnu profesorku na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Đokić je na današnjem glasanju osvojio 23 od ukupno 41 glasa delegata što je bilo dovoljno da preuzme funkciju.

Vladan Đokić(1963) je, nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988), magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California, School of Architecture) u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998). Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banja Luci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Njegovo profesionalno angažovanje usmereno je na urbanističko projektovanje i planiranje i urbanu morfologiju.

Kako se navodilo u medijima u timu koji je oformio prof. Đokić kandidati za prorektore su dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović i bivša dekanka Farmaceutskog fakulteta Zorica Vujić.

Gasine koje su postojale u univerzitetskoj zajednici, a kako je Blic već pisao bile su te da pecijalni savetnik premijerke i predsednika države za reformu obrazovanja i nauke Mladen Šarčević lobira da se na čelu ove institucije nađe Vladan Đokić, aktuelni dekan Arhitektonskog fakulteta.

Neki od članova te zajednice obratili su se tada i redakciji “Blica” navodeći da nije reč samo o glasinama već stvarnosti koja se dešavala u toku izbornog procesa i upozoravaju da preti opasnost da se delovanjem bivšeg ministra obrazovanja i nauke naruši autonomija univerziteta jer se on nalazi na državnoj funkciji.

- Mladen Šarčević je u proteklom periodu organizovao sastanke sa dekanima fakulteta, zvaničan povod za njih je bila reforma visokog obrazovanja i nauke, a nezvanični se sveo na izbor rektora UB. Neki od dekana su imali pojedinačne susrete sa njim u njegovom kabinetu, a sa nekima je imao i grupne susrete, poput onog u Institutu Vinča. Tada je, pored direktorke ove institucije, bilo prisutno i nekoliko dekana fakulteta. Zajedničko za sve te skupove je to što im je on, pored najava šta će država raditi na unapređenju položaja nauke i obrazovanja, govorio i o izboru rektora gde im je stavio do znanja da on podržava Vladana Đokića. Obrazloženje za to svrstavanje je to što on smatra da bi njegovim izborom reforme visokog obrazovanja i nauke bile uspešnije - navela je grupa profesora UB u pismu upućenom “Blicu”.

Bonus video:

02:34

SEKSUALNO OBRAZOVANJE U ŠKOLAMA: Roditelji i tinejdžeri podržali inicijativu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.