IZVEŠTAJ EKOLOŠKE INSPEKCIJE POVODOM POMORA RIBE U ŠAPCU
Izveštaj, Foto: Evropska zelena partija

životna sredina

IZVEŠTAJ EKOLOŠKE INSPEKCIJE POVODOM POMORA RIBE U ŠAPCU

Podsećamo da smo ovaj slučaj prijavili i Policijskoj upravi u Šapcu

Objavljeno:

Evropska zelena partija je izdala saopštenje povodom pomora riba u Šapcu. Prenosimo ga u celosti:

''Republički inspektor za zaštitu životne sredine nam je juče dostavio izveštaj o vanrednom terenskom inspekcijskom nadzoru nad industrijskim postrojenjima Hbis Group Serbia Iron & Steel, Elixir Zorka Mineralna đubriva, Gudmark Group i Piramida 72 koji posluju u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu u blizini Cerskog obodnog kanala u kojem je 18. maja 2021. godine uočen pomor ribe i izlivanje penušavog sadržaja iz kanalizacione cevi koja zbirno prikuplja otpadne vode nekadašnjeg Zorka Holdinga.

Logo
foto: Evropska zelena partija

U izveštaju se navodi da otpadne vode iz nekadašnjih Belih limova na izlazu iz pogona i u zbirnoj šahti ne prekoračuju granične vrednosti za potrojenja za preradu i finu obradu metala, da površinske vode Cerskog obodnog kanala uzvodno i nizvodno od ulivne kanalizacione cevi odstupaju od parametara za klasu II i da Elixir Zorka iz svog proizvodnog procesa ne emituje tehnološke otpadne vode u zajedničku kanalizaciju. Za Gudmark Group, tj. nekadašnje Boje nema podataka o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a za Piramidu 72 se konstatuje da se sve tehnološke i sanitarno-fekalne vode bez tretmana ispuštaju u zajedničku staru Zorkinu kanalizaciju i zatim u Cerski obodni kanal pa je naložena inspekcijska mera zabrane ispuštanja otpadnih voda dok se ne izvrši ispitivanje kvaliteta tehnoloških otpadnih voda iz proizvodnog pogona. Javnost ćemo obavestiti o rezultatima ovih ispitivanja kada nam budu dostavljena od strane inspekcijskih organa.

Ribe
foto: Evropska zelena partija
Ribe
foto: Evropska zelena partija
Ribe
foto: Evropska zelena partija
Ribe
foto: Evropska zelena partija

Podsećamo da smo ovaj slučaj prijavili i Policijskoj upravi u Šapcu.

Evropska zelena partija će javnost obavestiti i o ukupnom stanju kada je u pitanju izlivanje otpadnih voda iz svih industrijskih postrojenja u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu. Sa kompanijama, inspekcijskim organima i nadležnim javnim preduzećima pokrenućemo inicijativu da se stvore uslovi da sve kompanije na adekvatan način zbrinjavanju svoje otpadne vode i prestanu da zagađuju životnu sredinu i ugrožavaju zdravlje građana. Podsećamo da još uvek nisu otkriveni počinioci zagađenja otpadnim vodama lagune u Istočnoj radnoj zoni koja se nalazi u blizini kompanija Oblak internacional, Aksinta i Vukohem na parceli koja pripada kompaniji Elixir Zorka koje je otkriveno krajem 2019. godine. Početkom 2020. godine nadležnom tužilaštvu je podneta krivična prijava u vezi sa ovim slučajem, ali još uvek nema nikakvih rezultata istrage.''

Ribe
foto: Evropska zelena partija
Voda
foto: Evropska zelena partija

Bonus video:

01:56

Zaovinsko jezero prepolovljeno, ugrožena riba

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.