OD 1. JULA ĆE MINUT U ROMINGU KOŠTATI KAO MINUT U SRBIJI: Poznati su svi detalji memoranduma
Tatjana Matić, Foto: Profimedia

pozivi u inostranstvu

OD 1. JULA ĆE MINUT U ROMINGU KOŠTATI KAO MINUT U SRBIJI: Poznati su svi detalji memoranduma

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu je početkom meseca za Radio Slobodna Evropa istakla da će pored građana i kompanije drastično smanjiti svoje troškove

Objavljeno:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će memorandum o ukidanju rominga s Grčkom biti implementiran od 1. jula i podsetila da će se tada ukinuti i roming između država Zapadnog Balkana.

Ona za RTS objasnila i šta zapravo znači ukidanje rominga.

- Roming je vrsta interkonekcije koja postoji između država i on ne može nikada da se ukine, jer postoje granice, ali cena se svodi na cenu saobraćaja na domaćim tržištima", istakla je Matić.

Kako je "Blic Biznis" ranije pisao, prema podacima dostupnim na sajtovima najvećih telekomunikacionih kompanija u Srbiji, cene rominga kod nas se kreću ovako: Minut odlaznog poziva je između 7.05 i 7.2 dinara po minutu; Minut dolaznog poziva je između 3.53 i 3.6 dinara po minutu; Cena jednog megabajta se kreće oko 2.1 dinara; SMS poruka se naplaćuje od 2.62 do 2.88 dinara;

Sporazum o ukidanju naknada za roming između zemalja Zapadnog Balkana potpisan je još pre 2 godine, tačnije 4. aprila 2019. godine na drugom Digitalnom samitu Svetske banke održanom u Beogradu, i od jule te godine počelo je fazno ukidanje naknadi za roming, koje danas iznose između 83 i 96 odsto manje nego tada.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu je početkom meseca za Radio Slobodna Evropa istakla da će pored građana i kompanije drastično smanjiti svoje troškove.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.