KADA BISMO MOGLI DA SE VRATIMO NORMALNOM ŽIVOTU? Dr Tiodorović saopštio brojku KOJA SVE ZANIMA
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/TV Pink

borba

KADA BISMO MOGLI DA SE VRATIMO NORMALNOM ŽIVOTU? Dr Tiodorović saopštio brojku KOJA SVE ZANIMA

Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona građana Srbije

Objavljeno:

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je potrebno da se vakciniše između 60 i 70 procenata ukupnog stanovništva da bismo se "vratili normalnom životu", prenosi današnje izdanje lista Blic.

"To bi bilo izmedju 4,2 i 4,9 miliona građana, što znači da smo trenutno tek na pola puta", rekao je Tiodorović.

On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju građane - procenat vakcinisanih punoletnih građana i procenat vakcinisane ukupne populacije.

"Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona građana Srbije. Međutim, često se u priči o kolektivnom imunitetu priča o neophodnosti da imamo vakcinisano 50 odsto populacije, a to bi onda bilo znatno više - 3,5 miliona ljudi", objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 posto mladih, uzrasta između 18 i 35 godina.

"Mladi moraju da shvate da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili neku kulturnu manifestaciju", rekao je Tiodorović.

Bonus video:

01:31

Kraj epidemije u Srbiji sredinom juna

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.