KO IMA NAJVEĆI KOLEKTIVNI IMUNITET U EVROPI? Na čelu kolone Britanija, a pogledajte gde smo mi!
Korona, Foto: Profimedia

KOLEKTIVNI IMUNITET

KO IMA NAJVEĆI KOLEKTIVNI IMUNITET U EVROPI? Na čelu kolone Britanija, a pogledajte gde smo mi!

U pogledu apsolutnog broja datih vakcina zaključno sa četvrtkom, Velika Britanija, koja je sa imunizacijom počela skoro tri nedelje pre EU, ubedljivo vodi

Objavljeno: 21:35h

Sudeći prema prognozama mnogih stručnjaka koje optimistično kažu da će Evropa kolektivni imunitet na korona virus dostići do kraja jula, trka ulazi u finiš.

Nakon što je rešila problem snabdevanja, najveću prepreku u procesu imunizacije stanovništva na korona virus, Evropska unija ubrzava kampanju vakcinacije i već stiže ili prestiže Veliku Britaniju i ostale zemlje starog kontinenta koje su vode u trci.

Ukupan broj doza

U pogledu apsolutnog broja datih vakcina zaključno sa četvrtkom, Velika Britanija, koja je sa imunizacijom počela skoro tri nedelje pre EU, ubedljivo vodi. U toj zemlji ukupno je dato 57.855.968 doza cepiva.

Na drugom mestu je Nemačka sa 41.517.849 doza, a na trećem Francuska sa 30.264.699 doza. Dalje redom idu Italija, Turska, Rusija, Španija, Poljska, Mađarska, Holandija.

Srbija je na 17. mestu sa 4.184.634 vakcinacije.

Na samom začelju liste su Island, Severna Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Кoji procenat stanovništva je potpuno vakcinisan?

Dok prethodna statistika pokazuje kojom brzinom je zemlja sposobna da sprovodi vakcinaciju, procenat potpuno vakcinisanog stanovništva više govori o strategiji vakcinacije.

Za potpunu vakcinaciju najčešće su potrebne dve vakcine. Neke zemlje su odložile davanje druge doze kako bi što veći broj ljudi primio prvu dozu i tako bio makar delimično zaštićen.

To znači da bi neke zemlje trenutno mogle da budu pri dnu ove rang liste, ali to ne znači da imaju problem sa nedostatkom cepiva ili sprovođenjem vakcinacije.

Ovde je na prvom mestu Malta, sa 33,9 odsto revakcinisanog odraslog stanovništva. Slede Velika Britanija sa 31,9 i Mađarska sa 28,6.

Srbija je na četvrtom mestu sa 25,6 odsto revakcinisanih.

Na začelju ove liste su Hrvatska, Letonija, Rusija i Bugarska, sa manje od 10 osto revakcinisanih.

Ko najbrže napreduje po glavi stanovnika?

Velika Britanija je dala najviše vakcina ukupno, ali takođe prednjači u pogledu vakcinacija po glavi stanovnika. Tačnije, na 100.000 Britanaca dato je 88.488 vakcina.

Srbija i Mađarska su takođe jake u ovom pogledu. U Srbiji je na 100.000 stanovnika dato 57,959 cepiva, a u Mađarskoj 77.762.

Da li bogatije zemlje pobeđuju u trci?

Postoje tvrdnje da je vakcinacija protiv korona virusa dovela do neke vrste "vakcina aparthejda" u mnogim delovima sveta.

Početkom februara, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je devet do deset vakcinacija protiv korona virusa sprovedeno u bogatijim zemljama.

Da bi se videlo šta se dešava u Evropi, "Juronjuz" je uporedio BDP zemlje po broju vakcina na 100.000 stanovnika.

Nekoliko relativno siromašnih zemalja - prema standardima EU - počelo je sa vakcinacijom kasnije i obuhvatilo je manje ljudi. Spisak uključuje države poput Ukrajine, Moldavije, Albanije, Crne Gore i Belorusije.

Srbija i Luksemburg su dva izuzetka na karti. Srbija je, u pogledu bogatstva zemlje, vakcinisala više od proseka, dok je sa Luksemburgom obrnuta situacija - kao najbogatija zemlja ima ispodprosečnu stopu inokulacije.

Da li je teren bio ravan?

Na jednu stvar treba obratiti pažnu kod ovakvog upoređivanja podataka - nisu sve zemlje istovremeno počele sa vakcinacijom. Evo ko je tu imao najveću prednost.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.