VAKCINISANO JE MANJE OD 12 ODSTO MLADIH, A TAKO IM FESTIVALI NEĆE BITI DOSTUPNI! Dr Tiodorović upozorio omladinu
Tiodorović upozorio omladinu, Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

VAŽNO

VAKCINISANO JE MANJE OD 12 ODSTO MLADIH, A TAKO IM FESTIVALI NEĆE BITI DOSTUPNI! Dr Tiodorović upozorio omladinu

On je naveo da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test

Objavljeno:

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je manje od 12 odsto vakcinisanih među građanima uzrasta od 18 do 35 godina što je, kako je ocenio, nedovoljno i pozvao je mlade da se vakcinišu kako bi im festivali i kulturne manifestacije bili ''dostupniji''.

Tiodorović je na konferenciji za medije povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih rekao da mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada se zaraze virusom korona, ali da među njima ima i hroničnih bolesnika kod kojih se razbolevanje od kovida-19 završava fatalnim ishodom.

On je naveo da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili određenu manifestaciju.

''Da li je lepše biti sa ili bez maske na Nišvilu ili Filmskim susretima, na primer... Na dobrom smo putu, ali taj put moraju da podržavaju i mladi zbog sebe i normalnijeg, slobodnijeg života, a onda ćemo se svi zajedno osećati mnogo sigurnije'', rekao je Tiodorović.

Naglasio je da je potrebno da se vakciniše između 60 i 70 odsto ukupnog stanovništva da bismo, kako kaže, bili bezbedni i vratili se normalnom životu.

On je kazao da je u uzrastu od 65 do 74 godina vakcinisano više od 64 odsto stanovništva, dok je među starijima od 75 godina imunizovano više od 52 odsto vakcinisanih.

Tiodorović je istakao da je epidemijska situacija značajno bolja i da je broj pregleda u kovid ambulantama u Nišu tri-četiri puta manji nego pre mesec i po.

Poziv na vakcinaciju mladih ne samo iz Niša već i iz cele Srbije i regiona uputio je i direktor festivala Nišvil Ivan Blagojević koji je poručio da će na taj način pomoći i organizatorima festivala da ne sprovode rigorozne mere na ulazima, osim merenja temperature i nošenja maski.

Blagojević je rekao da se Nišvil priprema kao da će biti održan bez ikavkvih ograničenja, ali da će ispoštovati sve odluke koje budu na snazi od 6. do 15 avgusta.

''Najgora opcija za Nišvil je da se ne održe prateći sadržaji. Nemam dileme da će biti održan glavni program, upravo završavamo sve dogovore. Festival će biti zaštićen višetruko ne samo ogradom i kontrolama, već i razmeštanjem stolica na dva metra rastojanja što retko koji festival može da obezbedi'', rekao je Blagojević.

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić rekao je da je planirano da krajem juna bude održan festival Nisomnia, dok bi Festival glumačkih ostvarenja igranog filma, poznatiji kao Niški filmski susreti, trebalo da bude održan od 21. do 27. avgusta.

Savić je izrazio očekivanje da će situacija biti povoljna da se krajem avgusta održi filmski festival posle kojeg je, kako je rekao, planirana i manifestacija Međunarodna književna kolonija u Sićevu.

''Očekujemo da će se ukoro steći kolektivni imunitet, to će nam olakšati organizaciju ovih događaja. Donosićemo odluke koje su u interesu građana Niša i kulturne javnosti u Srbiji, pratićemo šta se dešava, u stalnoj smo komunikaciji i sa drugim festivalim, tako je i bilo prošle godine'', rekao je Savić.

Naglasio je da će sve neophodne procedure biti sprovedene, ali da će u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije manifestacije biti odložene

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.