Akademija za razvoj demokratije: Odgovor na non-pejper: zajednička vizija budućnosti
Akademija za razvoj demokratije, Foto: Akademija za razvoj demokratije

KONFERENCIJA

Akademija za razvoj demokratije: Odgovor na non-pejper: zajednička vizija budućnosti

Konferencija se odvija u okviru projekta „Regionalna agenda 2020-2030“

Objavljeno:

Regionalna akademija za razvoj demokratije koju čine lideri, poslanici, ministri, zvaničnici i aktivisti civilnog sektora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije, Severne Makedonije i Kosova održaće 21, 22. i 23. maja konferenciju u Herceg-Novom u Crnoj Gori tokom koje će dati odgovor na non-paper koji se pojavio u javnosti i dodatno uznemirio region ponovnim crtanjem granica na Balkanu sa davno prevaziđenim konceptom stvaranja država po etničkom principu koji je epilog imao u ratovima devedesetih.

Članovi Akademije za razvoj demokratije uvereni su da je odgovor na pitanje kakva je država mnogo važniji od odgovora na pitanje kolika je država i da alternativa promeni granica po etničkim principima mogu biti samo zajedničke dugoročne politike koje će sve pomenute države demokratizovati, modernizovati i istinski učiniti delom Evrope. Oni će tokom predstojećeg vikenda raditi na razvijanju zajedničkih odgovora na brojne probleme sa kojima se suočavaju građani u ovom delu Evrope koji jedinu alternativu vide u napuštanju regiona i ponuditi politike koje će dovesti do rešavanja tih problema.

Alternativa izmeni granica po etničkom principu i daljim sukobljavanjima koje nude prevaziđene tradicionalne političke elite na Balkanu mora biti jasna vizija razvoja zasnovanog na demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih sloboda, dostojanstvenom životu, ravnopravnosti, miru, stabilnim institucijama i usvajanju evropskih vrednosti. Ovo zahteva ne samo promenu politika, nego i celokupnog koncepta shvatanja politike, vlasti i prihvatanje etike odgovornosti od strane izabranih predstavnika građana na ovim prostorima. To znači da danas postoji raskorak između tradicionalnih političkih elita u našim zemljama i građana i njihovih potreba i interesa.

Neki od učesnika predstojeće konferencije i osnivača Akademije za razvoj demokratije su: poslanik Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, poslanih u Hrvatskom Saboru Bojan Glavašević, Ministar pravde u Vladi Severne Makedonije Bojan Maričić, bivši ministar za evropske integracije u Vladi Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, bivša zamenica premijera Albanije Senida Mesi, bivši poslanici u Skupštini Srbije Balša Božović i dr Aleksandra Jerkov, državna sekretarka za evropske integracije u Vladi Severne Makedonije Kalinka Gaber, potpredsednica PES Women Mija Javornik iz Slovenije, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje Špetim Gaši iz Kosova, predstavnici civilnog sektora kao i partnerske nevladine organizacije iz svih zemalja regiona

Konferencija se odvija u okviru projekta „Regionalna agenda 2020-2030“ koji podržavaju Ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori, Olof Palme međunarodni centar i fondacija Fridrih Ebert Stiftung.

Akademija za razvoj demokratije
foto: Akademija za razvoj demokratije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.