99 ODSTO PACIJENATA U BATAJNICI SPADA U JEDNU GRUPU: Direktorka kaže da je iza nje PRAVA NOĆNA MORA!
Tatjana Adžić Vukičević, Foto: Printscreen/youtube

UPOZORENJE!

99 ODSTO PACIJENATA U BATAJNICI SPADA U JEDNU GRUPU: Direktorka kaže da je iza nje PRAVA NOĆNA MORA!

Direktorka najveće kovid bolnice o broju pacijenata i njihovom stanju.

Objavljeno:

U Srbiji je epidemiološka situacija sve bolja, broj novozaraženih pao je ispod 600, a direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su trenutno hospitalizovana 302 pacijenta, od kojih je oko 99 odsto nevakcinisano. Prema njenim rečima, u poslednje dve-tri nedelje vidi se trend smanjenja broja pacijenata i vidi se svetlo na kraju tunela.

Tatjana Adžić Vukičević je rekla da je situacija danas znatno povoljnija nego krajem marta, kada je bilo više od 900 bolesnika.

"Ne nazire se, već se vidi svetlo na kraju tunela, imamo 302 bolesnika obolela od kovida, u intenzivnoj 35, 26 je intubirano", navela je direktorka bolnice u Batajnici.

Tokom prethodnog dana i noći bilo je ukupno 26 prijema i 40 otpusta, jednak broj muškaraca i žena, različite starosti.

"U poslednjih šest-sedam dana povećan je priliv mlađih pacijenata, od 40 od 50 godina, što se može objasniti slabijim odzivom za imunizaciju, kliničke slike su teške kao i ranije, puno dramatičnih obrta", navodi Tatjana Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, svi bolesnici koji se trenutno leče u Batajnici uglavnom nisu vakcinisani.

"Ispod jedan odsto pacijenata je i revakcinisan, ali to su blaže kliničke slike, oni izlaze oporavljeni iz naše bolnice", napominje direktorka kovid bolnice.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici navodi da su iza nje najteži dani do sada, koji su, kaže, bili kao noćna mora.

"Morali smo dnevno da stavimo 30-60 kreveta u pogon, koje doktore, sestre odabrati, odakle ih tražiti, kad smo bili na rubu sistema. U poslednje dve nedelje vidimo trend smanjenja broja pacijenata", navodi direktorka i napominje da je tome doprinelo poštovanje mera i vakcinacija.

"Nisu to samo prazne reči, mi smo jedan od lidera u vakcinaciji, svaki dan između 20-25 hiljada se vakciniše, ja sam u toku prehodnih dana bila u kontaktu sa Italijanima, koji najviše hiljadu dnevno vakcinišu", kaže Tatjana Adžić Vukičević.

Kada je reč o posledicama kovida, direktorka kovid bolnice u Batajnici navodi da je kovid-19 multisistemsko oboljenje, koje zahvata bilo koji organ. Tokom postkovid oporavka najčešće posledice su tromb, embolija pluća, izliv u srčanoj kesi, zamor, malaksalost, nedostatak daha.

"Pacijent ne sme da čeka ako ima kratak dah, zamor i malaksalost, koji traje duže od dve-tri nedelje, ako ne može da uradi osnovne radnje, često govore bolesnici da im opada kosa, to su prolazne stvari, to se dešava zbog kortikosteroida... Kod većine trajne posledice nisu zabeležene", ističe Tatjana Adžić Vukičević.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.