ALBANSKI ISTORIČARI SU UZELI U USTA DEČANE! Kad čujete njihove izjave neće vam biti dobro
Manastir Dečani, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

pogoršanje situacije

ALBANSKI ISTORIČARI SU UZELI U USTA DEČANE! Kad čujete njihove izjave neće vam biti dobro

Manastir traži od katastarske agencije da se odluka sprovede

Objavljeno:

Samo dan pošto su se međunarodni zvaničnici i eparhija raško-prizrenska oglasili podsećajući da se već pet godina ne sprovodi odluka Ustavnog suda tzv. Kosova o 24 hektara zemlje koja pripada ovom manastiru, oglasili su se albanski istoričari iz Dečana.

Oni su zatražili da se ova odluka ne sprovodi, nazivajući je skandaloznom jer je , kako su naveli, "doneta na osnovu srpskih zakona iz devedesetih godina”.

- Manastir traži od katastarske agencije da se odluka sprovede, ali mi insistiramo da se ona ne sprovodi. To je odluka kojom se sprovode zakoni Srbije iz devedesetih. Situacija je sada krhka, a svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja situacije - naveo je Skender Imeraj, predsednik ovog Udruženja. On je na konferenciji za novinare pozvao ambasadore zemalja Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke.

Inače, Ustavni sud tzv. Kosova je 2016 godine posle dugogodišnjeg postupka doneo izvršnu presudu da se manastiru vrati u vlasništvo 24 hektara zemlje , ali lokalne vlasti i dalje odbijaju da to učine i uknjiže zemljište u katastar kao vlasništvo manastira.

Osim samog manastira, zahtevima da se sprovede sudska presuda pridružili su se i američki Stejt department, Italija, Francuska, Velika Britanija kao i Kancelarija EU na Kosmetu, tj. šef te kancelarije, Tomaš Suniog.

Inače, osim pomenutog zahteva, nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahteva nastavak radova puta Dečani-Plav, oko zaštićene zone manastira koji su započeti, pa obustavljeni - upravo na zahtev međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.