OVO VAM SE NEĆE SVIDETI! Deca starija od PET GODINA ipak u Grčku mogu SAMO SA negativnim PCR testom!
Grčka, ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

ipak novo pravilo

OVO VAM SE NEĆE SVIDETI! Deca starija od PET GODINA ipak u Grčku mogu SAMO SA negativnim PCR testom!

Grčka je prošle subote zvanično otvorila i turističku sezonu

Objavljeno:

Deca starija od pet godina moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata da bi ušla u Grčku, iako je ranije bilo najava da će granica biti 10 godina.

To je trenutno pravilo na graničnim prelazima koje bi, prema najavama nadležnih, moglo da se promeni do završetka školske godine.

Grčka je prošle subote zvanično otvorila i turističku sezonu, ali i mnoga pitanja u vezi s ulaskom stranih turista u zemlju, piše Blic.

Jedno od najvećih je na koji način će grčki graničari podići rampu deci mlađoj od 16 godina koja u Srbiji ne mogu da se vakcinišu. Prema sadašnjem pravilu, jedini uslov za ulazak u Grčku za decu mlađu od 16 godina je negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Ako se ima u vidu da PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to znači da bi prosečna četvoročlana porodica sa dvoje dece starije od pet, a mlađe od 16 godina morala da izdvoji minimum 18.000 dinara samo za testiranje.

Ogroman izdatak kada se zna da bi za tih 150 evra svakako mogao da se nađe smeštaj u Grčkoj od nekoliko noćenja i to usred turističke sezone. Zbog toga postoji opravdana zabrinutost i turista i zaposlenih u turizmu da bi ovakva mera mogla da uništi porodični turizam u Grčkoj.

Zbog toga već postoje najave da bi pravila ulaska dece kao turista mogla da se promene u narednih mesec dana, odnosno do početka školskog raspusta.

Vlasnik jedne turističke agencije Milan Vuksanović kaže za Blic da se razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da olakšaju ulazak dece u Grčku.

"Postoji mogućnost da Grčka ne insistira više na PCR testu, nego na brzom, antigenskom testu koji je kod nas znatno jeftiniji i košta od 3.000 do 3.5000 dinara. Takođe, razmatra se i mogućnost da naša država subvencioniše PCR testiranje", navodi Vuksanović.

Konkretan korak u privlačenju porodica već su učinili pojedini grčki hotelijeri.

"Za svoje goste grčki hotelijeri preuzeli su na sebe plaćanje svih troškova u vezi s PCR testiranjem. Međutim, to je nemoguće da urade i vlasnici apartmana. Zato se mora naći neko rešenje, inače će svi biti u problemu. Trenutno to nije veliki problem, ali biće za mesec dana kada se završi školska godina", kaže Vuksanović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.