ORLOVI BELOREPANI SPAŠENI SIGURNE SMRTI! Ptice bile otrovane?! Inspekcije NA VREME REAGOVALE (FOTO)
Orao belorepan, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

dobro se završilo

ORLOVI BELOREPANI SPAŠENI SIGURNE SMRTI! Ptice bile otrovane?! Inspekcije NA VREME REAGOVALE (FOTO)

Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane

Objavljeno:

Zahvaljujući brzoj i zajedničkoj intervenciji Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13. maja, dva orla belorepana su spašena od skoro sigurne smrti.

Obavljajući redovne lovočuvarske poslove, Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod njega izazvalo sumnju da nešto nije u redu. Prizor koji je video, odmah je i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

Orao belorepan
foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante „Šapica“ u Odžacima, gde im je Tanja Jovanović dr vet. medicine, pružila prvu pomoć. Ptice su tu dočekale jutro, do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orao belorepan
foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

- Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon toga biće vraćeni u prirodu -predočavaju stručnjaci Pokrajinskog zavoda z zaštitu prirode.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.