PROFESOR KOČOVIĆ PRIKAZAO NOVU KORONA PROGNOZU: Pominjao je i uticaj SUNCA na VIRUS! (FOTO)
Petar Kočović, Foto: Printscreen/TV Pink

mišljenje

PROFESOR KOČOVIĆ PRIKAZAO NOVU KORONA PROGNOZU: Pominjao je i uticaj SUNCA na VIRUS! (FOTO)

Uticaj vakcinacije se već vidi

Objavljeno:

Broj novozaraženih korona virusom i dalje opada, a kako očekujemo leto i toplije vreme, prognoze su da će se taj pad i nastaviti.

"Broj novozaraženih je padao i tokom prošlog leta, očekujemo to i ove godine. Od 2. maja trend opadanja je povećan, a prevojna tačka je bila 27. marta. Broj novozaraženih je tada počeo da pada i od 2. maja se pojačao pad što je jako dobro", rekao je profesor Petar Kočović stručnjak za informacione tehnologije.

Kako objašnjava do tada smo imali pad pad od 18 odsto, a od 2. maja prosečan pad je 29 odsto.

"Uticaj vakcinacije u Srbiji dovodi do rezultata. Ako gledamo ukupnu populaciju, brojke su takve da je prvom dozom vakcinisano 33 odsto, drugom 24, a četiri nedelje nakon druge doze, odnosno broj imunizovanih je na 20 odsto, što je dobar rezultat", objasnio je on.

Kako dodaje, uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na to da rezultati i broj novozaraženih bude još bolji.

Da li ima šanse da 21. jun bude datum povratka u normalu i masovnih okupljanja?

"Moje prognoze govore praktično da je okupljanje moguće, po izraelskom modelu odnosno tri nedelje posle druge doze, a to je kod nas oko 12. jula. Bio bih još malo oprezan, sve će da se dešava po automatizmu, ima još nekih šezdesetak dana", zaključio je on.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno-ljubičastoj zoni sa 214 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.