DR KARLIČIĆ: Porodica je zbog pandemije najviše trpela
Ivana Stašević Karličić, Foto: Marina Lopičić

međunarodni dan porodice

DR KARLIČIĆ: Porodica je zbog pandemije najviše trpela

Na Trgu Republike do 14 časova psiholozi i lekari sa klinike "Dr Laza Lazarević" razgovaraće sa građanima o svim problemima

Objavljeno:

Povodom Međunarodnog dana porodice Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" danas je na Trgu Republike organizovala pružanje podrške građanima kroz testove za depresiju, anksioznost i demenciju, koji su označeni kao najčešći problemi.

Kako je za Tanjug rekla direktorka te klinike dr Ivana Stašević Karličić, porodica je zbog pandemije najviše trpela, a ta zajednica je polazna tačka za izgrađivanje i učvršćivanje zdravog stila života.

"Zabrana kretanja uticala je na to što smo sve naše probleme spolja uneli u porodični sistem. Tada je moglo doći do problema poput agresije, nasilja, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i nemogućnosti da organizujemo prostor i vreme za sebe", ističe Stašević Karličić.

Na Trgu Republike do 14 časova psiholozi i lekari sa klinike "Dr Laza Lazarević" razgovaraće sa građanima o svim problemima i dati im savete kako da komuniciraju u okviru porodice i reše eventualne probleme, objašnjava direktorka klinike.

Ona podseća da je pre godinu dana, iz želje da se zaštiti javno zdravlje građana, Ministarstvo zdravlja otvorilo besplatni servis za psihosocijalnu podršku građanima tokom pandemije.

"Analizom kvaliteta i broja poziva zaključili smo da je porodica dobra adresa za javno - zdravstveni rad zbog velikog broja ličnih problema njihovih članova i da su edukacija i zdravstveno prosvećivanje tu najpotrebniji", kaže Stašević Karličić.

Kako naglašava, besplatni servis 0800 309 309 za zaštitu mentalnog zdravlja trenutno ima tri opcije: liniju za prevenciju suicida, što je prva nacionalna SOS linija koja radi 24 časa, druga opcija pruža psihosocijalnu podršku tokom pandemije, a treća, nova linija namenjena je adolescentima.

"Linija KAKO SI je za adolescente i njihove porodice, da nam kažu koji problem imaju, jer je ideja da se obratite profesionalcima za savet dok niste bolesni, kako biste prevenirali moguće posledice. Čak i da bolest već postoji, vrlo je važno rano i pravovremeno se javiti, jer to poboljšava prognozu", objašnjava Stašević Karličić.

Ona ukazuje i na to da je SZO pre pandemije apelovala na vlade svih država da ulažu u mentalno zdravlje zbog bojazni od posledica po psihičko stanje ljudi.

Na pitanje koliko je porasla stopa depresije u Srbiji za godinu dana, Stašević Karličić objašnjava da će se ta statistika raditi kada se pandemija bude okončala.

"Zdravlje je blagostanje, a to blagostanje možemo da živimo pre svega preko mentalnog zdravlja. Pandemija nas je podsetila koliko je bitno da javno zdravlje bude prioritet", zaključuje ona.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.