RAJ ZA SLEPE MIŠEVE! Srpska pećina je pravi dragulj, a krije i mnoge TAJNE (FOTO)
Ribnička pećina, Foto: Rina

čudo prirode

RAJ ZA SLEPE MIŠEVE! Srpska pećina je pravi dragulj, a krije i mnoge TAJNE (FOTO)

Biolog Predrag Petrović, zvani Peca, ovu pećinu aktivno je istraživao čak trideset godina i u njoj proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa

Objavljeno:

Podno Divčibara u selu Paštrić kod Mionice priroda je sama ocrtala pravi dragulj, koji mami brojne naučnike upravo u ovaj kraj zapadne Srbije. Ribnička pećina koja je nastala delovanjem podzemnih voda ima specifičan ulaz oblika jednokrakog trougla sa stranama od 25 metara. Nalazi se u okviru Spomenika prirode Ribnica i jedinstvena je po živom svetu koji se nalazi unatar njenih zidina i šupljina.

Biolog Predrag Petrović, zvani Peca, ovu pećinu aktivno je istraživao čak trideset godina i u njoj proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa.

Predrag Petrović
foto: Rina

„Ustanovljeno je da ovde živi 15 različitih vrsta miševa, ako imamo u vidu da na teritoriji cele Srbije živi oko 32 vrste, praktično se ovde nalazi pola faune slepih miševa u našoj zemlji. Godinama su u Ribničkoj pećini vršena ozbiljna istraživanja, a slepi miševi koji u njoj obitavaju zaštićeni su kao prirodne retkosti. Nakon tri decenije mog aktivnog proučavanja svih tih vrsta, samo su odškrinuta vrata nauke a nadam se da će mlađi naučnici nastaviti gde sam ja stao, jer se ovde krije veliko bogatstvo za biologe i prirodnjake“, izjavio je Peca za RINU.

Pećina ima dva ulazna kanala, koji se dublje u unutrašnjosti spajaju u jedinstvenu veliku prostoriju, a godinama unazad vrše se i vrlo važna arheoloških proučavanja. Ovde su otkrivena izuzetno zanimljiva svedočanstva o boravku lovaca s kraja ledenog doba, pre skoro 12,000 godina. Nađena su ognjišta i veći broj kremenih i koštanih alatki i oružja. Ribničku pećinu kasnije nisu zaobišli ni Rimljani, a veliki značaj je imala i u srpskoj istoriji. Vojne vođe su upravo tu dolazile po spas.

1 / 4 Foto: Rina

„Unutra se nalaze velike naslage guana, tačnije izmeta slepih miševa. To je prirodna sirovina poznatija kao šalitra bogata azotom i fosforom. Poznato je da je Prota Mateja Nenadović dolazio ovde sa svojim vojnicima, uzimao šalitru i od nje pravio barut. Možemo reći da su izmetom slepih miševa naši borci u Prvom srpskom ustanku ušli u boj protiv Turaka. Prva municija džebane nalazila se upravo u dolini reke Ribnice“, rekao je kroz osmeh ovaj biolog.

Legenda kaže da je upravo kroz ovaj živopisni predeo prošao i karavan sa moštima Svetog Save, o tome nema materijalnih dokaza, a tajnu čuva samo reka Ribnica.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.