STANDARDNA POLISA JE 3.700 DINARA, A OBEZBEĐUJE 30.000 EVRA PO OSOBI: Šta je sa DODATNIM KOVID OSIGURANJEM?
Objašnjava da je jedan evro po danu cena putnog osiguranja, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

STANDARDNA POLISA JE 3.700 DINARA, A OBEZBEĐUJE 30.000 EVRA PO OSOBI: Šta je sa DODATNIM KOVID OSIGURANJEM?

Objašnjava da je jedan evro po danu cena putnog osiguranja

Objavljeno:

Kovid pasoši za EU još su na proveri. A ako odmor provodite u inostranstvu, važno je i putno zdravstveno osiguranje. Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije rekao je za RTS da uobičajena polisa ne obuhvata lečenje od kovida, već se kupuje i dodatna polisa. Pogledajte računicu.

Kovid potvrde za putovanja u inostranstvo građani mogu dobiti kao digitalni dokument preko portala e-Uprave i preko aplikacije za mobilni telefon.

Ovaj sertifikat nije kovid pasoš, ali sadrži podatke o tome kada ste vakcinisani ili preležali koronu i da li ste radili pi-si-ar test. Mađarska ga već priznaje, kažu i Grčka, Slovenija i Izrael, a pregovara se i sa Turskom.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije rekao je da uobičajena polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva sve nepredviđene situacije i nezgode koje mogu da se dogode u inostranstvu, u konkretnom slučaju na letovanju.

"Uslovno rečeno, polisa obezbeđuje 30.000 evra, koliko je potrebno za medicinski tretman povređnog ili obolele osobe u inostranstvu, obuhbata preglede i druge analize, lečenje, bolničko i vanbolničko lečenje, i uobičajena polisa ne obuhvata lečenje od kovida, već se, uz ovu standardnu, kupuje dodatna polisa", kaže Ćirić.

Objašnjava da je jedan evro po danu cena putnog osiguranja, za uobičajenih 10 do 12 dana letovanja, treba izdvojiti 10 do 12 evra za standardno osiguranje, a za četvoročanu porodicu standardna polisa je 3.700 dinara i obezbeđuje 30.000 evra po osobi za lečenje.

Prema njegovim rečima, dodatno kovid osiguranje osiguravajuće kuće su prodavale prošle godine.

Standardna polisa plus kovid polisa za 10 dana oko 2.000 dinara

Kupuje se kao dodatak na osnovnu polisu, cena je veća je za 40 do 50 procenata, ako nešto košta 10 do 12 evra, standardna polisa plus kovid polisa za desetak dana je od 1.800 do 2.000 dinara.

Podvlači da za deset letovanja polisa sa kovid pokrićem iznosi oko 2.000 dinara.

Postoji popust kada se kupuje porodična polisa – četvoročlana porodica sa uključenim kovid osiguranjem za 10 do 12 dana letovanja košta oko 5.000 dinara i obezbeđuju se sredstava u iznosu od 5.000 dinara za lečenje zaraženih koronom, istakao je Ćirić.

Ako se neko zarazi i ima simptome kovida, kome se javlja

Uobičajena procedura da se obolela osoba javlja svom osiguravajućem društvu, a onda ga oni upućuju u zdravstvenu ustanovu.

Prema njegovim rečima, sva dijagnostika pokrivena je standardnom polisom. Kada se utvrdi da neko ima kovid, aktivira se druga polisa i uključuje se u lečenje.

I pre kovida građani su mogli da kupuju putno zdravstveno osiguranje od kuće i da plate i putem mejla dobiju da sami odštampaju, jer je suština da se u mestu u kome letujete, ako se nešto dogodi, kažete broj polise.

"Digitalizacija je krenula u osiguravajućim kućama i to je uobičajena pojava", zaključio je Ćirić.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.