MARINA IMA DAUNOV SINDROM, A POLAGALA JE ISTI PRIJEMNI KAO DRUGA DECA: Dobro pročitajte reči njenog brata
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

pravda za marinino obrazovanje

MARINA IMA DAUNOV SINDROM, A POLAGALA JE ISTI PRIJEMNI KAO DRUGA DECA: Dobro pročitajte reči njenog brata

Marina je želela da pored redovnog osnovnog obrazovanja po IOP programu nastavi i srednju muzičku školu prilagođenu njenim mogućnostima, međutim zahtevi koje je porodica imala, a koji su bili u skladu sa Marininim mogućnostima, nisu ispoštovani i prijemni je polagala kao i sva zdravorazvojna deca

Objavljeno:

Nakon što je Marinin brat objavio vest koja je preplavila društvene mreže rečima podrške, ekipa Espreso portala kontaktirala je Nikolu Samardžića, brata devojčice koju godinama diskriminišu.

Naime, Marina je želela da pored redovnog osnovnog obrazovanja po IOP programu nastavi i srednju muzičku školu prilagođenu njenim mogućnostima, međutim zahtevi koje je porodica imala, a koji su bili u skladu sa Marininim mogućnostima, nisu ispoštovani i prijemni je polagala kao i sva zdravorazvojna deca, tvrdi njen brat.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

,,Moja sestra Marina je dete sa Daunovim sindromom, završava osmi razred redovne osnovne škole po IOP (inkluzivno obrazovni program) programu, uporedo je završila i nižu muzičku školu, takođe po IOP programu. Ona mnogo voli muziku, muzika je ujedno i njena terapija. Zbog njene velike ljubavi prema muzici odlučili smo da nastavi obrazovanje u srednjoj muzičkoj školi u skladu sa svojim mogućnostima. Činilo se da su svi oduševljeni i za profesore u toj muzičkoj imamo samo reči hvale. Nismo znali da među njima ima onih kojima smeta moja sestra. Pratili smo smernice koje smo dobili od njih, obavestili smo muzičku školu 17.02.2021. da naša Marina želi da nastavi školovanje u njihovoj srednjoj školi. Nakon toga smo pratili smernice koje nam je škola naložila, podneli smo zahtev za interresornu komisiju, odradili sistematski, čekamo zdravstvenu komisiju, kažu takav je protokol i mi smo ga poštovali. Nakon toga je u školi usledilo ćutanje. U više navrata je moja majka telefonom zvala da se informiše zamenicu direktora Draganu Kostić Milutinović.

Njeni odgovori su uvek bili nejasni, "videćemo", "mi znamo zakon", "pratimo smernice" i stalno se pozivala na zakon ali nas ni jednog trenutka nije obavestila kako će biti. Nakon toga smo im uputili zvaničan zahtev, 08.04.2021. u kome smo zahtevali da nas hitno obaveste o uslovima i načinu polaganja prijemnog ispita, koji važi za moju sestru, kako bi stigli na vreme da se prijavimo za prijemni ispit.

12.04.2021. dobili smo odgovor od škole koji su oni napisali po slobodnoj volji, ali i dalje nismo dobili konkretan odgovor kakav prijemni očekuje moju sestru.

13.04.2021. Podneli smo prijavu za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja Srednja Škola gde su nam u sklopu prijave ponuđenje mogućnosti "Potrebe za prilagođavanje", mi vam u nastavku kopiramo šta su bili naši zahtevi.

"Potrebe za prilagođavanjem: Prostora i uslova za polaganje prijemnog ispita, Forme testa, zadataka i drugog pisanog materijala (uvećan font, Brajeva azbuka, test na računaru, audio-instrukcije i sl.). Ostali specijalni načini izrade testa/zadataka u skladu sa potrebom za prilagođavanjem - Potrebno je prilagoditi zahteve za polaganje prijemnog ispita, jer se dete (Daunov sindrom) školovalo do sada po IOP-2 programu i nikad nije učila ništa niti je pripremana za bilo koji drugi zahtev, koji nije po IOP-2 Potrebno je obezbediti stolicu odgovarajuće visine, potrebno je obezbediti asistenta kog Marina poznaje i koji će joj pomoći u čitanju i razumevanju zahteva, kao i pomoć pri pisanju istih, bilo bi poželjno usmeno ispitivati"

16.04.2021. identičnu prijavu za polaganje prijemnog ispita, podneli smo u školi.

Dan uoči Velikog petka, kasno popodne, stigao nam je dokument iz srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac" Požarevac, u kom piše gomila zakona kako svi kandidati rešavaju testove istog sadržaja, kao i da će našoj Marini na osnovu "novih" smernica biti prilagođeni samo uslovi polaganja, ali ne i sam prijemni ispit. Pozvali su se na silne članove zakona i kažu da su dužni samo da prilagode način polaganja prijemnog ispita. Ostalo je vrlo diskutabilno šta je način a šta su uslovi polaganja prijemnog ispita jer u njihovom dokumentu te dve reči su stavljenje odvojeno. Takođe citiram u istom dokumentu piše sledeće: "U procesu obezbeđivanja uslova za sprovođenje PRILAGOĐENOG PRIJEMNOG ISPITA škola po potrebi sarađuje sa okružnom komisijom i Komisijom". To je samo jedan uvod u ono što se dogodilo od petka do nedelje. Mi se pitamo da li je moguće da ne treba prilagoditi sadržaj prijemnog ispita kad ovde jasno piše, PRILAGOĐENOG PRIJEMNOG ISPITA.

Moja majka je dostojanstveno izvela moju sestru da polaže prijemni ispit koji NIJE BIO PRILAGOĐEN njenim mogućnostima, već su joj davani testovi težine kao i za zdravorazvojnu decu. Iako je ona uložila nemoguće napore da da odgovore na nešto što nikad u svom životu nije videla. Moja majka je herojski podnela tri dana ponižavanja sopstvenog deteta, jer su ispred nje stavljeni zahtevi koji ne pokazuju šta je sve Marina naučila za proteklih šest godina u muzičkoj zahvaljujući njenom divnom profesoru, nego su ispred nje stavljeni zahtevi da pokažu koliko ona ne zna i direktno su moju sestru izložili brukanju, ponižavanju zbog svog neznanja i svog invaliditeta. Na dan kada je Marina izašla na prijemni koji nije prilagođen njenoj dijagnozi, stavljena je u nepovoljniji položaj i škola dikretno prekršila zakon o zabrani diskriminacije o čemu će već danas da bude obaveštena poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Smatramo da je Marina dikretno oštećena ovakvim gestom i stavom, i mislimo da je sve to moglo da se reši drugačije jer ona njih mnogo voli i mnogo voli to mesto. Mi ne znamo zašto sve ovo ovako dogodilo, imali smo samo jednu želju a to je da Marina bude srećna na mestu na kom i jeste srećna. Nije retko da deca sa invaliditetom trpe diskriminaciju po mnogim osnovama i ne razumemo nedostatak ljudskosti i empatije i saplitanje nekoga ko nema sposobnost da se odbrani.

Ovaj problem je započet daleko pre ovog nemilog događaja, još pre 6 godina i verovatno su akteri tadašanjeg događaja dikretno povezani sa ovim slučajem, s obzirom da su sutra preliminarni rezultati mi za sada možemo ovo da kažemo, danas smo podneli prijavu prosvetnom inspektoru i danas ćemo školu opritužiti za diskriminaciju. Moraju svi da shvate je Marina jako oštećena ovakvim stavom, za nju je ovo jako teško, ona je dete koje to oseća na drugačiji način. Želimo da se jednom zauvek iskoreni diskriminacija prema mojoj sestri i svim Marinama širom Srbijie. Obelodanićemo kako je započet ovaj problem i šta je sve naša Marina trpela proteklih osam godina, od samog početka njenog školovanja..

Verujemo u insititucije u ovoj zemlji i sigurno smo da će pravda za moju sestru biti zadovoljena.''

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.