KOMUNALCI DOBIJAJU NOVI UREĐAJ: Obračunavaće se sa bukom u Beogradu, slede paprene kazne!
Ilustracija, Foto: Printscreen/TVPink

novi zakon

KOMUNALCI DOBIJAJU NOVI UREĐAJ: Obračunavaće se sa bukom u Beogradu, slede paprene kazne!

Buka je uz zagađenje vazduha najveći neprijatelj života u Srbiji, pogotovo u Beogradu

Objavljeno:

Srbija kreće u konačni obračun sa nesnosnom bukom pošto će uskoro svi inspektori za zaštitu životne sredine i komunalni milicajci imati specijalne sprave za merenje zvuka i bez najave proveravati nivo buke pa čak i za kaznu privremeno oduzimati uređaje sa kojih se emituje nedozvoljena buka. Takve sprave omogućiće nadležnima da dobijaju neodgovorne i u sudskom procesu.

Buka je uz zagađenje vazduha najveći neprijatelj života u Srbiji, pogotovo u Beogradu. Doduše, pandemija korone i priotivepidemiološke mere koje se relativno konstantno primenjuju, uticali su da građani u poslednjih 14 meseci manju muku muče sa bukom koja dolazi iz kafića, restorana, noćnih klubova…

U trenutku kada se privreda polako u potpunosti otvara zajedno sa ugostiteljskim objektima buka će ponovo negativno uticati na život mnogih u Srbiji. Zbog toga u Ministasrtvu za zaštitu živctne sredine uveliko pripremaju Nacrt o izmenama i dopunama Zakona o buci koji bi uskoro trebalo da se nađe i na sednici Vlade, a potom i kao predlog zakona u Skupštini.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović jueč se na tu temu sastala sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem kako bi se “unapredili mehanizmi za rešavanje problema buke, koju građani najviše osećaju u letnjoj sezoni zbog rada ugostiteljskih objekata”.

Vujović je istakla da je sa Vesićem razgovarala o tome da se izmenama zakona omogući da komunalna gradska milicija i inspektori zaštite životne sredine, po prijavi građana, mere nivo buke na licu mesta.

- Buka koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata, posebno u stambenim zgradama, nije prihvatljiva za građane. Kako bismo efikasnije rešili ovaj problem, potrebno je da izmenimo propise, pre svega u delu da republički inspektori i komunalna gradska milicija mogu da reaguju na licu mesta. Ovaj problem moramo da rešavamo zajedno, kako bismo mogli da pomognemo građanima koji imaju problem s bukom – naglasila je Vujović.

I Vesić je naglasio da je buka problem koji već decenijama muči na stotine hiljada Beograđana. Predlog zakona je skoro utvrđen i ostalo je da Radna grupa usaglasi još neke tehničke detalje kako bi bio poslat na javnu raspravu. Kada zakon bude usvojen, komunalna milicija i inspektori za zaštitu životne sredine moći će bez najave da proveravaju nivo buke putem sprava koje su baždarene i kojima će biti opremljen svaki milicionar. Komunalna milicija moći će na licu mesta da izriče mere prestanka emitovanja glasne muzike i da privremeno oduzme sredstvo sa koga se emituje nedozvoljena buka. Na taj način konačno ćemo da zaštitimo stotine hiljada Beograđanki i Beograđana koji su izloženi teroru bahatih sugrađana koji misle da mogu da rade šta hoće i da za njih zakon ne važi – naveo je Vesić.

I prema aktuelnom Zakonu o buci komunalni milicajci i inspektori za zaštitu sredine imaju pravo da kažnjavaju neodgovorne zbog nedozvoljene buke, ali u praksi je to bilo neizvodljivo zbog brojnih tehničkih ograničenja.- Prvi problem je što nemaju svi komunalni milicajci uređaj za merenje nivoa buke, a drugi je što taj uređaj nije validan dokaz na sudu. Naime, uređaji koje trenutno koristi komunalna milicija ne ostavljaju nikakav pisani trag o izmerenom nivou buke i zato ga sud ne uzima u obzira. Zato će novi uređaji za merenje buke morati da imaju zapis o svim podacima: nivou buke, datumu vremenu merenja i ostalom što za sud može biti validan dokaz – kaže izvor “Blica”.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.