NA ŠTA ĆE DA LIČI PROSLAVA MATURE? Neće biti ni blizu onoga na šta smo NAVIKLI
Ilustracija, Foto: Profimedia

ovako bi mogle da izgledaju proslave

NA ŠTA ĆE DA LIČI PROSLAVA MATURE? Neće biti ni blizu onoga na šta smo NAVIKLI

Nadu je nedavno ulio najpozvaniji po ovoj temi, epidemiolog dr Predrag Kon

Objavljeno:

Vraćanje u školske klupe vratilo je nadu među male, a posebno velike maturante, da bi u junu ipak mogli svečano da proslave završetak dela svoga školovanja.

Direktori škola su uzdržani po ovom pitanju, vlasnici restorana i klubova uglavnom spremni kao zapete puške, a konačna odluka je na - Kriznom štabu, pre svega njegovom medicinskom delu, koji bi trebalo da upali zeleno svetlo i dozvoli okupljanja do barem 50 osoba, uz posebne protivepidemiološke mere.

- Organizovanje proslava maturske večeri zavisiće od odluke Kriznog štaba, kao i sva pitanja u vezi sa putovanjima i proslavama. Mi ćemo postupati u skladu s preporukama Kriznog štaba i odlukama Vlade Srbije - poručili su iz Ministarstva prosvete.

Nadu je nedavno ulio najpozvaniji po ovoj temi, epidemiolog dr Predrag Kon.

- Čekaju nas svadbe i proslave matura u junu, popuštanje mera podrazumeva i organizovanje proslava - najavio je dr Kon.

Međutim, on je odmah i objasnio da je neophodno prvo da broj zaraženih padne na dnevnom nivou ispod 1.000, a onda da bude i dvocifren!

U međuvremenu su upravo Gradski zavod za javno zdravlje i Grad Beograd napravili čitavu proceduru kako bi mogla da izgledaju mature i slične proslave: od toga da bi se dolazilo po pozivu, da bi se nosile maske, da bi muzika bila iza pleksiglasa, a ne bi bilo ni ljubljenja...

Ipak, čini se da direktori škola i nisu preveliki optimisti da će na kraju školske godine biti maturskih proslava.

- Do sada nismo ništa planirali, ali ostala je otvorena varijanta ukoliko mere budu popuštene i bude zainteresovanost među učenicima. Apsolutno će se gledati da im se izađe u susret - rekao je direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Prema njegovim rečima, zasad je najrealnija opcija da i ukoliko se slavlja odobre, budu na otvorenom prostoru, za šta se i sam zalaže.

- Ovog trenutka ne, ali ako mere budu popuštene, shodno tome će se i upriličiti neka proslava. Ako mene pitate, ja sam za varijantu da se organizuje na otvorenom prostoru, prosto zbog velikog broja učenika i mogućnosti da se ispoštuju mere - smatra direktor Bjelanović.

On je napomenuo da do sada nisu dobijali nikakve ponude od hotela i restorana, te da ova tema u školi trenutno nije aktuelna.

Slična situacija je i u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije ništa nismo planirali povodom proslave mature. Okupljanja i proslave su zasad zabranjeni, tako da nije realno praviti nikakve planove. Sačekaćemo odluku Kriznog štaba i ukoliko dođe do promene, tada ćemo praviti planove u skladu sa situacijom - rekao je direktor škole Aleksandar Andrejić, i dodao “da je bilo interesovanja među učenicima”.

Prva ponuda već je stigla u Tehničku školu u Mladenovac.

- Do pre nedelju dana nismo imali nikakve ponude, sada je stigla prva. Videćemo, čekamo popuštanje mera, imamo u vidu i da učenicima treba dati vremena kako bi eventualnu matursku žurku mogli da plate u dve rate - rekla je direktorka škole Snežana Blagojević.

Ranijih godina, većina škola je u ovom vreme već imala rezervisane svečane sale po hotelima, restoranima, klubovima...

Kako su nam rekli iz “Hajata”, ove godine “ponude nisu pravili zbog neizvesne situacije, tako da nisu želeli da daju lažnu nadu ni učenicima ni roditeljima”. Na drugoj strani, u “Metropolu” su optimisti i, kako kažu, imaju sve spremno i s nestrpljenjem iščekuju zeleno svetlo od Kriznog štaba.

- Postoje planovi još od prošle godine koji bi mogli da se primene i usklade s najnovijim merama, tako da bismo brzo mogli sve da pripremimo - rekli su iz ovog prestižnog hotela, jednog od omiljenih među maturantima.

I ovaj, kao i neki drugi hoteli, istakao je da imaju mogućnost da proslave matura organizuju i na otvorenom.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.