"SEKUNDE SPASAVAJU ŽIVOTE, OPERITE SVOJE RUKE": Danas je Svetski dan higijene, čuvajmo zdravlje!
Pranje ruku, Foto: Profimedia

važno

"SEKUNDE SPASAVAJU ŽIVOTE, OPERITE SVOJE RUKE": Danas je Svetski dan higijene, čuvajmo zdravlje!

U periodu od 5. maja 2020. godine do danas edukovano je više od 1.500 zdravstvenih radnika kroz akreditovane onlajn kurseve posvećene higijeni ruku.

Objavljeno: 12:55h

Ministarstvo zdravlja obeležava Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama - 5. maj, pod sloganom "Sekunde spasavaju živote, operite svoje ruke".

Budući da se taj dan obeležava pod posebnim okolnostima borbe sa epidemijom kovid-19, posebna pažnja usmerena je na centralnu ulogu koju imaju zdravstveni radnici u obezbeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite, čiste nege i higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.

Kako je saopšteno, Ministarstvo zdravlja Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava aktivnostima koje se u okviru Kampanje za higijenu ruku kontinuirano sprovode tokom cele godine.

U periodu od 5. maja 2020. godine do danas edukovano je više od 1.500 zdravstvenih radnika kroz akreditovane onlajn kurseve posvećene higijeni ruku.

Ministarstvo zdravlja je, u jeku pandemije, obezbedilo dovoljne količine kvalitetnih univerzalnih dozatora za sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola u ukupnoj količini 2.817 komada, za sve bolnice u Srbiji.

Time je, kako se navodi u saopštenju, postignut standard visokorazvijenih zemalja da pored svakog kreveta u jedinici intenzivne nege bude postavljen dozator.

Dodatno je obezbeđeno i više od 14 tona dezinfekcionog sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola, koji je efikasan i protiv koronavirusa, a koji je namenjen profesionalnoj upotrebi u zdravstvenim ustanovama.

Povodom 5. maja 2021. godine zdravstvenim ustanovama će biti distribuirani edukativni posteri koji su namenjeni i zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama deo je Globalne kampanje higijene ruku SZO "Sačuvajte živote - operite svoje ruke" koji se obeležava na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u 182 zemlje sveta i oko 22.000 zdravstvenih ustanova.

Kampanju za higijenu ruku sprovodi Ministarstvo zdravlja u okviru "Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije" u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Udruženjem medicinskih sestara/tehničara i babica Srbije, Udruženjem medicinskih sestara-tehničara Univerzitetskog kliničkog centra Srbije "Sestrinstvo", Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media