U SRBIJI za vreme KORONE nije došlo do velikih promena u LANCIMA KRIJUMČARENJA DROGE
Droga, Foto: MUP SRBIJE

bez značajnijih promena

U SRBIJI za vreme KORONE nije došlo do velikih promena u LANCIMA KRIJUMČARENJA DROGE

Nabavna cena kanabisa i heroina porasla je na tržištu, dok je za kokain pala

Objavljeno: 13:24h

U "doba korone" u Srbiji nije došlo do velikih promena u lancima krijumčarenja droge - naša zemlja je ostala tranzitna teritorija na putu prema Evropi, iako su na globalnom nivou zabeležene promene i alternativni putevi, kao posledica mera koje su u proteklih godinu i po dana preduzele Vlade različitih država radi sprečavanja širenja virusa Covid 19.

Nabavna cena kanabisa i heroina porasla je na tržištu, dok je za kokain pala, mada je, prema podacima Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije, ova tendecnija primećena i pre pandemije virusa Covida 19.

Cena ilegalno prodatog buprenorfina ostala je stabilna i dostupnija, usled povećane potrošnje, dok je marihuana i dalje najdostupnija i najrasprostranjenija na domaćem tržišu, precizirao je za Tanjug direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije Milan Pekić.

Usled mera koje su utvrdile različite države radi sprečavanja širenja virusa Covid 19, na globalnom nivou je došlo je do prekida nekih lanaca snabdevanja trgovine drogom, što je rezultiralo time da se pronalaze alternativni putevi za snabdavanje tržišta, pokazuju podaci Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Prekinuti su vazdušni putevi krijumčarenja droge, a zabeleženo je i drastično smanjenje ili povećano zabranjivanje puteva trgovine preko kopna.

Usled toga trgovci drogama tragaju za alternativnim putevima, uključujući pomorske, a u zavisnosti od vrste švercovane droge.

"Kada je u pitanju Balkanska ruta, kao glavna ruta za krijumčarenje heroina, nije došlo do značajnijih promena. Ona i dalje ide od Avganistana, preko Irana, Turske i Balkana ka Centralnoj Evropi", ukazao je Pekić.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2020. godine na teritoriji Srbije izvršene su velike zaplene različitih narkotika - marihuane, heroina, kokaina, hašiša, ekstazija, LSD-ija, amfetamina...i prekinuto je više lanaca krijumčarenja.

U toku 2020. godine zaplenjeno je ukupno 6.692.997,63 grama i 818.917,00 komada različitih narkotika.

Najveće zaplene odnose se na marihuanu, u količini od više od - 6.4 tone.

Sledi zaplena heroina u količini od 69, 2 kilograma heroina, kokanina 10,2 kilograma, pet kilograma hašiša...

Zaplenjeno je 10.909,77 grama i 4.785 komada ekstazija, LSD-ija 10,54 grama i 518 grama, amfetamina 123.843,03 grama i 1 komad i ostalih droga u količini 53.451,86 grama, 813, 613 komada i 16.192,64 mililitra.

Što se tiče pojave novih sintetičkih, odnosno psihoaktivnih supstanci, prema rečima Pekića, na teritoriji Srbije zaplenjene su četiri vrste novih psihoaktivnih supstanci i to u veoma malim količinama.

"To pokazuje da nove psihoaktivne supstance nisu u velikoj meri zastupljene na tržištu droga u Srbiji", naveo je direktor Kancelarije za borbu protiv droga.

Nakon nekoliko prvih meseci pandemije, prema izveštaju Kancelarije UNDOC od 7. maja 2020. godine, u pogledu stanja na tržištu opojnih droga u svetu, utvrđeno je da je u Kolumbiji zabeležena otežana proizvodnja kokaina.

U Boliviji je prema tom izveštaju epidemiološka situacija povodom virusa COVID-19 onemogućila državne vlasti da kontrolišu uzgoj biljke koke, što, kako je ocenjeno, u budućnosti može dovesti do povećanja proizvodnje biljke koke.

Međutim, primećeno je i da pad međunarodne trgovine može dovesti do nestašica u snabdevanju prekursora, vitalnih za proizvodnju heroina, kao i za sintetičke droge.

Kada je u pitanju situacija u regionu, među najčešćim promenama u "doba korone" zabeležena je povećana konzumacija alkohola i psihoaktivnih supstanci, bilo samostalno, bilo u kombinaciji sa drugim lekovima, a slično stanje je i u zemljama Evrope.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela Kancelarija UNDOC,prisustvo kokaina na tržištu opojnih droga i upotreba od strane različitih korisnika postali vidljiviji u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana tokom prvih meseci pandemije Covida 19.

U isto vreme bio je zabeležen povećan procenat zavisnika koji su kupili neku vrstu opojne droge preko Interneta -„dark veb“ tokom januara 2020. godine, a sve u odnosu na broj zavisnika koji su zloupotrebljavali internet u 2019. godini.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.