MINISTARSTVO KULTURE: Neophodno je da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno
Ilustracija, Foto: Printscreen: Youtube

treba poštovati etičke standarde

MINISTARSTVO KULTURE: Neophodno je da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno

U saopštenju se navodi da je neophodno da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući etičke standarde i principe novinarstva

Objavljeno: 11:29h

Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo je danas Svetski dan slobode medija, 3. maj, uz isticanje da je od velikog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade, uvek budu nezavisni i da njihova bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni u pitanje.

U saopštenju se navodi da je neophodno da novinari izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući etičke standarde i principe novinarstva.

Ministarstvo ističe da se svim predstavnicima medija mora omogućiti da bez problema ili prepreka obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Kaže se da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, koja je jedan od nosećih stubova demokratije.

Iz Ministarstva naglašavaju da su u današnje vreme građani izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, uključujući mnoge obmane i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju sve države sveta, kao i Srbija.

U proteklom periodu, podseća se u saopštenju, Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Da bi mogli da nastave zajednički rad na unapređenju medijske scene, bezbednosti i zaštiti novinara, u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja, Ministarstvo kulture i informisanja pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

Potpredsednik Vlade i ministar kulture Maja Gojković je na početku mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, a usvojen je i Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020. do 2025. godine.

Uz to, formirane su Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana, kao i za bezbednost i zaštitu novinara, pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za sve medijske radnike u cilju njihove efikasne zaštite, kaže se u saopštenju.

Osim toga, pristupilo se sistemskom uvođenju medijske pismenosti u pred univerzitetsko obrazovanje povodom čega je izrađen priručnik za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje još jednom da svi učesnici u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost, zaključuje se u saopštenju.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.