ŽENE SE PRŽE U SOLARIJUMU, PA KOD NAS DOĐU POTPUNO CRNE: Doktorka objasnila koliko GODIŠNJE smemo da se sunčamo!
Ograničenje postoji u smislu starosti, Foto: Printscreen, Youtube

OPREZ!

ŽENE SE PRŽE U SOLARIJUMU, PA KOD NAS DOĐU POTPUNO CRNE: Doktorka objasnila koliko GODIŠNJE smemo da se sunčamo!

Ograničenje postoji u smislu starosti

Objavljeno:

Doktorka Marta Terzić, dermatološkinja, prokomentarisala je da je "održavanje" tena tokom cele godine veoma opasno. Doktorka je u Jutarnjem programu Prve komentarisala slučaj Katarine Čočović, devojke koja je od 20. godine povremeno išla u solarijum i potom dobila maligni karcinom kože.

"Naučno je dokazano da UVA i UVB zraci menjaju DNK strukturu ćelija, mladeža, i mogu dovesti do razvoja raznih karcinoma. Melanom je među najtežima, ali nije jedini problem na koži. SZO je pod kontrolu u svetu stavila korišćenje solarijuma, i 2019. se i kod nas napravila zakonska regulativa barem za mlađe od 18 godina, ali je veliko pitanje koliko se to poštuje", rekla je ona.

Ograničenje postoji u smislu starosti, ali postoji li u smislu "dozvoljenog" mesečnog ili godišnjeg boravka u solarijumu?

"Frapantno je, ali samo 20 minuta godišnje je možda dozvoljeno, i to možda. U praksi, na početku karijere, dolazile su mi žene sa bukvalno crnom, prepečenom kožom u ordinaciju. To je tada bio trend, davao se primat izgledu a ne zdravlju", rekla je ona.

Od deset do 17 sati ne bi se trebalo izlagati Suncu, a osobe koje imaju puno mladeža ili svetlu put trebalo bi da koriste zaštitni faktor 50.

"To ne znači da neće pocrneti, ja mažem taj faktor i pocrnim na moru, to štiti kožu. Ozonski omotač je sve gori i porast oboljenja ove vrste je primetan," rekla je doktorka.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.