Skinula sam se pred ljudima i dozvolila da me pipaju pred kamerama: I to iz najboljeg mogućeg razloga (VIDEO)
Foto: Petar Lazović

Suočite se sa strahom

Skinula sam se pred ljudima i dozvolila da me pipaju pred kamerama: I to iz najboljeg mogućeg razloga (VIDEO)

Ako sam mogla da se suočim sa strahom od prvog pregleda, s kamerama i s ljudima dok stojim polugola i apsolutno nemoćna, šta je vaš problem?

Objavljeno: 09:16h

Kada dođete u neke godine, počinjete da se plašite svega. Života, smrti, bolesti, onog čuvenog "a šta ako"? Što se više plašite, to manje i vodite računa o sebi, baš zbog tog istog straha. Da, pričam o osnovnim stvarima koje svi treba da radimo - lekarskim pregledima.

foto: Petar Lazović

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kada sam prošle godine, osetila neviđeni bol u grudima i mislila da je stigao kraj za mene, muka me je naterala da odem kod doktora. Odmah sam upućena kod hirurga - kamen u žučnoj kesi, hitna operacija. Tada sam shvatila koliko je bitno na vreme otkriti neke stvari. Zbog toga sam rešila da pobedim svoje strahove i posvetim se sebi.

Imam 36. godina i većina će reći još si mlada. Jesam. Ali ako ne vodim računa sada o sebi, duboku starost svakako neću ni dočekati.

Čitam statistike od kojih mi se ledi krv u žilama, 4.600 žena u Srbiji godišnje oboli od raka dojke, 1.600 njih nažalost izgubi bitku.

Jedna od osam žena tokom svog života oboli od karcinoma dojke!

Po broju žena koje su umrle od ove bolesti, Srbija se na žalost, nalazi na neslavnom drugom mestu u Evropi i to samo zbog prekasnog otkrivanja raka!

Zabrinjava podatak da mlade žene uopšte ne reaguju na apele doktora da dođu i da se pregledaju, misle (kao i ja), mlade smo, zdrave, nema nikakvih promena, pa je samim tim i pregled nebitan. Tako sam i ja mislila, ali zapravo sam se plašila da nešto ne pronađu. Šta ću onda? Samo mi još i to fali?

foto: Petar Lazović

Dugo sam razmišljala o tome kako sopstveni strah zaista može da me otera u smrt, pa da li je to zdravo-razumno ponašanje? Naravno da nije! E pa zbog toga me je i sramota. Edukovana sam, sposobna žena, lavica kažu ljudi, a imam frku da se skinem pred doktorom i dopustim da me malo neprijatnosti spreči da živim život punim plućima bez briga.

I ja se plašim i bolesti i smrti i neizvesnosti, ali što više odlažem, to može da bude kobnije po mene.

Idem!

Ako mogu ja da se pregledam onda može svako.

Razmišljala sam i koliko ima žena kojima je neprijatno da se skinu pred doktorima?

foto: Petar Lazović

Za one muškarce koji su kliknuli na ovaj tekst zbog naslova (znate dobro koji ste, nemojte svi da se osećate prozvanim), pa prvo pogledali video, želim da poručim samo nešto: Umesto da gledate u tuđe grudi i jedva čekate da vidite "SISE" u naslovu, setite se da vaša majka, sestra, devojka, drugarica u tim istim grudima možda kriju smrtonosnu bolest, a šta ste vi uradili da im pomognete ili podržite da odu na pregled?

Ništa!

Kliktali ste po tekstovima na internetu gledajući nešto što je apsolutno prirodno i normalno.

Da, baš iz tog razloga sam se skinula i ja za portal Espreso, pred fotografom i snimateljem ali i pred svima vama, kako bih pokazala da je pregled grudi možda neprijatan, ali vam čuva život. Ako sam mogla ja da se suočim i sa strahom od prvog pregleda, i sa kamerama i sa ljudima u prostoriji dok stojim polu gola i apsolutno nemoćna, šta je vaš problem?

foto: Petar Lazović

Ušla sam u ordinaciju kod neverovatno prijatne doktorke, ali moje srce je htelo da iskoči. Dok mi je postavljala uobičajena pitanja, govorila je: "Da, zbog toga spadate u grupu žena visokog rizika." Jel treba da vam kažem da mi je to rekla više puta? Moj strah je bivao sve veći i veći...

foto: Petar Lazović

Ustala sam i otišla iza paravana da se skinem, a i ako je napolju bilo hladno, ja sam bila mokra! Stres, nervoza, neprijatnost.

foto: Petar Lazović

Nisam znala ni gde da gledam, nekako mi je bilo neprijatno da gledam u svoje grudi dok ih pipka ženska ruka. Kada se zadržala nešto duže na pazušnoj jami, mislila sam da ću umreti, morala sam da pitam:

foto: Petar Lazović

"Šta, jel ima nešto, šta se dešava?"

"Ne, ne, sve je u redu, samo sam htela da budem sigurna".

Upravo mi je život skraćen za jedno 10 godina, baš vam hvala na pregledu, kada svakim minutom nestaje po jedna moja godina od nervoze.

foto: Petar Lazović

Ispipala je svaki deo oko mojih grudi, neprijatnost se smanjivala i nekako mi je sve to bilo nekako normalno i prirodno.

Onda mi je i pokazala kako sama sebe da pregledam kod kuće svakog meseca. U stojećem stavu, ali posle i u ležećem koji je mnogo jednostavniji. U snimku možete da vidite i kako jer će vam biti potrebno!

foto: Petar Lazović

Pregled se polako bliži kraju, ja se oblačim, a doktorka zapisuje i čeka me da se vratim. Sedam i pogledam je tužnim psećim pogledom:

"Jel sve ok?"

"Nalaz je u redu, sve deluje normalno, ali ja bih vam svakako predložila da odete na ultrazvuk jer imate implante".

foto: Petar Lazović

Da, to vam nisam rekla, a moderne žene svakako to treba da znaju, kod implanta svakako za svaki slučaj morate da radite ultrazvuk jer postoje delovi grudi koje doktor ne može dobro da opipa, prevedeno na srpski jezik: kao da pipaju zid!

foto: Petar Lazović

Ok, i to sam završila, bez posledica. Doktorka mi je rekla da je ultrazvuk potreban samo kako bismo bili 100 odsto sigurni da je sve u redu, ali nema potrebe da se brinem.

foto: Petar Lazović

"Pa i nije toliko strašno", pomislila sam i ponosna na sebe izašla iz ordinacije. To, Nale, care, kralju, legendo!

Nema boljeg osećaja nego kada znate da ste uradili nešto jako dobro za sebe, nešto što nećete osetiti materijalno, što vam možda neće biti kao kada se poljubite sa ljubavi vašeg života ili kada pojedete najukusniji kolač na svetu. Ali, osećaj da znate da ste zdravi nema cenu!

foto: Petar Lazović

Drage dame, nemojte da čekate da primetite bilo kakvu promenu na grudima pa da se obratite lekaru. Vršite redovne preglede i to samopregledom svakog meseca i za to vam treba samo ogledalo i par minuta vremena, a kod lekara na svakih godinu dana ili po želji i pre toga.

Ne zaboravite da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, dajte šansu životu. Potrebno je da izdvojite samo malo vremena, a zauzvrat ćete dobiti mnogo više. Dobićete život! Pobedite strah jer u njemu leži sve ono što nas ubija.

foto: Petar Lazović

Muškarci? Možda niste dobili video kakav ste priželjkivali, ali vas je, nadam se, ovo nateralo da razgovarate sa vama dragim ženama, podržite ih, uhvatite za ruku i idite sa njima na pregled. Vi ste oslonac, vi ste nečija snaga, nemojte da zaboravite da i vi nekome možete da spasete život.

(Natalija Atanacković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.