ĐACI ĆE IPAK IĆI NA EKSKURZIJE OVE GODINE! Saopšteno je i kako će biti organizovane i gde će se putovati!
Ekskurzije, Foto: Vladimir Sporčić

nova odluka

ĐACI ĆE IPAK IĆI NA EKSKURZIJE OVE GODINE! Saopšteno je i kako će biti organizovane i gde će se putovati!

Prema njenim rečima što se tiče ekskurzija ove školske godine sprovedene su sve procedure kako bi deca išla na ekskurzije.

Objavljeno: 07:29h

Đačke ekskurzije biće organizovane isključivo u Srbiji u osam regiona, za sve učenike osnovnih i srednjih škola, izuzev maturanata, koji će i dalje moći da putuju u inostranstvo, rekla je juče predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula Olivera Korošec.

To su novine u pravilniku o ekskurzijama koji će tek početi da se primenjuje, objasnila je Korošec gostujući na RTS-u.

Prema njenim rečima što se tiče ekskurzija ove školske godine sprovedene su sve procedure kako bi deca išla na ekskurzije.

"To znači da smo u septembru, kroz godišnji plan rada škola predvideli đačke ekskurzije i školu u prirodi, sproveli javne nabavke, odabrali agencije koje će sprovoditi, potpisali okvirne sporazume na osnovu interesovanja roditelja i učenika i dalje čekamo zeleno svetlo", ističe Olivera Korošec.

Novim pravilnikom označeno je osam regiona gde će učenici putovati. Ti regioni su: Vojvodina, zapadna Srbija sa Tarom, jugozapadna Srbija, Zlatibor, Uvac, Zlatar, južna Srbija Niš i Vranje, Valjevo, istočna Srbija, Beograd sa okolinom, ibarsko-kopaonički kraj.

Ako učenici idu redovno na ekskurzije od prvog do osmog razreda, za očekivati je da su po završetku osnovne škole obišli celu Srbiju, a to je i cilj jednog ovakvog organizovanja i podele na regione, naglasila je Korošec.

Ona dodaje da regioni nisu izabrani slučajno. Biran je region gde može da se uveže više stvari koje učenici mogu da vide iz različitih predmeta.

"Ako uzmemo na primer region zapadne Srbije, Zlatibor, Zlatar, Uvac, imamo hidroelektrane. U pripremi za izvođenje ekskurzija nastavnici će pre odlaska na ekskurziju deci ispričati čemu one služe. Imamo biljni i životinjski svet, Beloglavog supa. Istorija tog kraja je jako značajna, geografija, klima", navela je predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula.

Ona je dodala da novi pravilnik razrađuje, pre svega, plan putovanja, jer se on radi sa učenicima, roditeljima i zaposlenim odnosno onima koji će izvoditi ekskurzije.

Ističe da se ne može ista ekskurzija izvoditi sa učenicima nižih razreda kao sa decom starijeg uzrasta.

"Učenicima od prvog do četvrtog razreda sama destinacija mora da bude bliža mestu boravka jer ne mogu da izdrže duga putovanja", rekla je Korošec.

Srednjoškolci će nastaviti da obilaze zemlje koje su obilazili i ranije - Francusku, Španiju, Italiju, Austriju.

Nekih posebnih uslovi, sem onog što nalažu đačka putovanja, neće biti osim onoga što važi za sve građane koji putuju u datom trenutku, rekla je Korošec.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.