VAKCINA NE IZAZIVA STERILITET, VAKCINACIJA TRUDNICA JE POŽELJNA! Lekari iz UKC Niš poslali jasnu poruku
ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

KORONA VIRUS

VAKCINA NE IZAZIVA STERILITET, VAKCINACIJA TRUDNICA JE POŽELJNA! Lekari iz UKC Niš poslali jasnu poruku

Mitić je dodao da se podržava i vakcinacija dojilja, jer majka proizvodi antitetela i putem mleka ih predaje bebi

Objavljeno:

Lekari Unverzitetskog kliničkog centra u Nišu apelovali su na sve gradjane da se vakcinišu, uz posebnu napomenu da je bez ikakvog osnova "strah" mladih parova da vakcina protiv korona virusa izaziva sterilitet.Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dejan Mitić izjavio je da je stav stručnjaka da nema rizika, praktičnog i teorijskog, koji može da prevagne u odnosu na korist od vakcinacije.

- Imajući u vidu rizike i težinu kovid infekcije u trudnoći preporučuje se vakcinacija i revakcinacija žena u trudnoći, bez obzira da li se nalaze u prvom, drugom ili trećem tromesečju", izjavio je Mitić na konferenciji za medije. Prema njegovim rečima, žene koje imaju prateće bolesti - dijabetes, hipertenziju, srčane bolesti ili gojaznost, trebalo bi "vrlo ozbiljno" da razmišljaju o vakcinaciji da bi sprečile neku težu kliničku sliku, ukoliko se zaraze koronom. "Žene koje planiraju trudnoću, najranije sedam dana nakon vakcinacije mogu da započnu proces vantelesne oplodnje. Optimalno je nakon jednog meseca zbog imunog odgovora i stvaranja dovoljnog broja antitela, istakao je on.

Mitić je dodao da se podržava i vakcinacija dojilja, jer majka proizvodi antitetela i putem mleka ih predaje bebi.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Radmilo Janković je na konferenciji kazao da su istraživanja pokazala da je vakcina Fajzer bezbedna, ne samo za punoletne, već i za decu stariju od 16 godina, tako da će, verovatno, masovna vakcinacija dece krenuti već na jesen.

Direktor UKC-a Zoran Perišić podsetio je da su u Izraelu tinejdžeri od 16 i 17 godina već vakcinisani i da je ta zemlja ukupno vakcinisala više od pet miliona stanovnika, bez komplikacija, a rezultati su takvi da su u Izraelu "maske pale" i da je došlo do potpunog otvaranja zemlje i liberalizacije kretanja.

Bonus video:

24:46

KVIZ MOZAIK 27.04.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.