MILIĆEVIĆ: Ohrabrujući rezultati dogovora u Briselu
Đorđe Milićević, Foto: Stefan Kojić

na dobrom smo putu

MILIĆEVIĆ: Ohrabrujući rezultati dogovora u Briselu

Milićević je, između ostalog, naglasio da je strateški interes i glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da Vlada pokazuje potpunu odlučnost i opredeljenost kada je reč o evropskom putu Srbije

Objavljeno: 14:21h

- Rezultat posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Briselu i dogovori koji su postignuti su ohrabrujući i u potpunosti sam saglasan sa predsednikom Vučićem koji ovu posetu ocenjuje kao jednu od najboljih do sada. Kada to kažem, ne mislim samo na podršku Evropske Unije u oblasti infrastrukture, već pre svega mislim na obostrano poverenje - izjavio je Đorđe Milićević, predsednik poslaničke grupe SPS-a, na sednici Odbora za Evropske integracije, na čijem je dnevnom redu bilo predstavljanje Rezolucije EP o izveštajima komisije za Srbiju za 2019. godinu i 2020. godinu, koju je predstavio Izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Milićević je, između ostalog, naglasio da je strateški interes i glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da Vlada pokazuje potpunu odlučnost i opredeljenost kada je reč o evropskom putu Srbije.

- Međutim, ovo je obostrani proces koji podrazumeva dobronamerno partnerstvo, a ne dvostruke standarde - rekao je Milićević.

- Tu odlučnost Srbije na putu evropskih integracija, podsetiću vas, potvrdila je i Narodna skupština Republike Srbije tako što je u plenumu razgovarala o izveštaju Evropske komisije, što do sada nije bila praksa. Kada je reč o izveštaju Evropskog parlamenta, sugerišemo da se vodi računa kada su u pitanju amandmani kako neki delovi Izveštaja ne bi bili plod proizvoljnog i paušalnog tumačenja, poput konstatacije: „da Vlada manipuliše statističkim podacima o COVID-u 19 u političke i izborne svrhe“, dok se ovde predsednik države, Vlada i celokupna zdravstvena struka bore za svaki život građana Srbije - rekao je Milićević, i dodao: "Srbija je danas simbol novih vrednosti u regionu, a predsednik Vučić se potvrdio kao faktor stabilnosti u regionu, kao neko ko je ujedinio region onda kada je najteže. I nisu donacije koje je Srbija uputila državama regiona samo na desetine hiljada vakcina, već stvar poverenja jednih u druge i jačanja dobrosusedskih odnosa".

- Beograd je iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog, pravičnog rešenja za sve. Srbija je poštovala sve što je potpisano. Srbija poštuje i Briselski i Vašingtonski sporazum, ali i druga strana to treba da uradi - naglasio je Milićević i dodao da je ubeđen da će Srbija učiniti napredak na polju vladavine prava na koje se odnose pregovaračka poglavlja 23 i 24.

- Želim da vas upoznam da je Narodna skupština RS otvorila dijalog u vezi sa ustavnim promenama kojim će se unaprediti i ojačati nezavisnost pravosuđa. Reformski kurs Vlade RS čiji su temelji postavljeni 2014. godine omogućili su da Srbija u godini punoj izazova i iskušenja bude ekonomski jaka i stabilna, sa potpunim uverenjem da će realizovati projektovanu stopu BDP od 6%. Sa ekonomskog aspekta dodao bih važnost činjenice da su Srbija i EU u prethodnih deset godina uspele da povećaju trgovinsku razmenu koja danas iznosi 25 milijarde evra, što jeste pokazatelj značaja EU za srpsku ekonomiju i životni standard građana. Narodna skupština RS je danas simbol demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti u radu i predstavlja glas narod. Takođe implementirano je sve ono što je u izveštaju Evropske komisije navedeno kao sugestije i predlozi kada je reč o radu najvišeg zakonodavnog tela. Slažemo se u potpunosti da je važna percepcija građana o EU i s tim u vezi želim da kažem da je velika razlika između Izveštaja EP i ishoda razgovora u Briselu. Umesto izjave da je „dobra vest da Evropski savet i Evropska komisija neće otvarati nova pregovaračka poglavlja za Srbiju“; mi uvek predlažemo otvoren i konstruktivan dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

- Gospodine Bilčik, nijednog trenutka nismo diskreditovali nijednog evropskog parlamentarca, već smo izneli jasan stav da tokom međustranačkog dijaloga, kojem smo veoma posvećeni, kao što smo bili i tokom prve faze, očekujemo objektivnost i nepristrasnost - zaključio je Milićević.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.