''UPLATA OD 2.000 DINARA MOŽE DA VAM UŠTEDI 15.000 EVRA!'' Seničić pomenuo NAJVAŽNIJE STVARI ako planirate more
Aleksandar Seničić, Foto: Tamara Trajković, Profimedia

kovid zdravstveno osiguranje

''UPLATA OD 2.000 DINARA MOŽE DA VAM UŠTEDI 15.000 EVRA!'' Seničić pomenuo NAJVAŽNIJE STVARI ako planirate more

Pandemija traje, ali su uplate za letovanje uveliko počele

Objavljeno:

Mnogi putnici iz Srbije koji trenutno uplaćuju aranžmane za Grčku, Tursku i Egipat, pitaju se šta će se desiti ako se zaraze koronom, koje troškove pokrivaju različita kovid osiguranja, koliko su sigurna i kako prolaze oni koji ovo osiguranje nemaju.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), putnici treba pažljivo da pročitaju polisu osiguranja i vide da li su pokriveni samo troškovi testiranja i lečenja, ili su obuhvaćeni troškovi smeštaja tokom karantina i povratka u Srbiju van planiranog termina.

On upozorava da putnici iz Srbije mogu papreno da plate troškove lečenja koronom ako nemaju osiguranje, naročito u određenim zemljama poput Turske i Egipta.

KOVID OSIGURANJE NE IDE "U PAKETU"

Redovno zdravstveno osiguranje uplaćuje se nezavino od kovid osiguranja. Cena može da varira u zavisnosti od toga šta pokriva, ali i godina putnika.

"Oko 1.500 dinara košta prosečna desetodnevna polisa putnog zdravstvenog osiguranja. Za starije od 65 godina to može da bude i do 100 odsto skuplje, jer snose veći zdravstveni rizik. Agencija može da insistira na tome da svi putnici budu osigurani, ali ukoliko je to uslov putovanja, onda ta cena mora biti uključena u cenu aranžmana, ne sme biti dodatna. Ovo osiguranje se uvek preporučuje, jer nisu svi zdravstveni problemi povezani sa kovidom, a na putovanju mogu skupo da vas koštaju", objašnjava AleksandarSeničić za MONDO.

NIJEDNA POLISA NIJE ISTA

Kovid osiguranje uplaćuje se dodatno i osnovni paket pokriva troškove testiranja na kovid 19 i neophodnih medicinskih usluga u slučaju pozitivnog testa.

"Kod kovid osiguranja jako je važno čitati polisu i proveriti šta piše u opštim uslovima, u kojima se precizira koji troškovi su pokriveni, a koji nisu. Na primer, neka osiguranja pokrivaju osnovnu terapiju za kovid i lekove, neka pokrivaju bolničke troškove, a neka to ne podrazumevaju. Velike su razlike i nijedna polisa nije ista. Ipak, osnovne stvari su identične, a to je da su pokriveni troškovi testiranja i osnovnog lečenja", kaže Seničić.

KO PLAĆA SMEŠTAJ I PUT U SLUČAJU KARANTINA?

Viši paket kovid osiguranja uključujuje pomoć pri transportu pacijenta u inostranstvu i povratka u zemlju. U slučaju hospitalizacije u inostranstvu, isplaćuje se fiksni jednokratni iznos u gotovini kao finansijska pomoć.

"Ono o čemu treba razmišljati, jesu troškovi smeštaja ako vam je potreban produžen boravak zbog karantina ili troškovi prevoza za Srbiju, ukoliko se zbog kovida ne možete vratiti u planiranom terminu. Može se desiti da se razbolite petog dana letovanja i ako nemate osiguranje, grupa se vraća bez vas i vi sami snosite troškove smeštaja i povratka.

Aleksandar Seničić podseća da je turistička agencija dužna da ispuni sve što stoji u ugovoru, a što je vezano za samo putovanje. Za pokrivanje zdravstvenih troškova, testova, lečenja, eventualnog dodatnog smeštaja i prevoza u slučaju zaraze kovidom, zadužena je isključivo osiguravajuća kuća.

ZARAŽENI BEZ OSIGURANJA U TURSKOJ NAJGORE PROLAZE

Neke zemlje poput Egipta i Turske imaju dobar sistem zdravstvene zaštite, ali je uglavnom privatan i samim tim znatno skuplji, kaže za MONDO Aleksandar Seničić.

"To znači da ćete, ako nemate osiguranje, proći znatno skuplje u ovim zemljama, nego u recimo Grčkoj, koja ima drugačiji sitem i neku vrstu državnih, socijalnih bolnica gde se prolazi jeftinije. Generalno, ni jedno ni drugo nije jeftino i može puno da košta čak i za najobičniji pregled, a lečenje naročito. Zato je smatram da je pet ili 10 evra mala cena za osiguranje, u odnosu na potencijalni rizik i trošak", objašnjava on.

CENA OSIGURANJA 10 EVRA, POKRIVA TROŠKOVE DO 15.000 EVRA

Redovno zdravstveno osiguranje košta oko 1.500 do 2.000 dinara i u zavisnosti od paketa, pokriva troškove lečenja i do 30.000 evra. Kovid osiguranje koje se uplaćuje posebno košta dodatnih 1.000 dinara u proseku.

"Osnovna polisa za kovid uglavnom košta oko 1 ili dva evra po danu za jednog čoveka. U nekoj agenciji je malo jeftinije, negde je malo skuplje, ali svakako možete da računate da ćete imati sigurnost. To znači, redovno putno zdravstveno plus kovid osiguranje koštaće oko 2.500 do 3.000 dinara. Kada uplatite kovid osiguranje, to vam pokriva troškove lečenja koji se prosečno kreću do 15.000 evra", kaže Seničić za MONDO.

NAPLAĆIVALI KOVID OSIGURANJE 7.000 DINARA?

Nedavno se pojavila vest da pojedine turističke agencije zahtevaju od građana koji rezervišu aranžmane za Grčku da im uplate i do 7.000 dinara za troškove osiguranja ako se razbole od kovida, tvrdeći da je to obaveza i zahtev grčkih vlasti.

"Ova informacija je potpuno neproverena i najverovatnije netačna. Cene paketa kovid osiguranja ne mogu toliko da variraju. Agencije rade u ime i za račun osiguravajuče kuće i predstavlja ozbiljan prekršaj ukoliko bi se osiguranje naplaćivalo po većoj ceni od one koja je dogovorena sa osiguranjem", kaže Seničić.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.