TRGOVCI U NEVERICI: Pojavio se novi trend u srpskim buticima i radnjama I BLAM NAS JE!
Garderoba, Foto: Filip Plavčić

KRINDŽ

TRGOVCI U NEVERICI: Pojavio se novi trend u srpskim buticima i radnjama I BLAM NAS JE!

Prodavnice gde se prodaje modna konfekcija, poštuju propise koji kažu da se kupljenja garderoba može vratiti u roku od 15 do mesec dana, ukoliko nešto na njoj ne odgovara

Objavljeno:

Novi trend zavladao je u srpskim radnjama i buticima – devojke kupuju garderobu, nose je i po mesec dana, a potom istu vraćaju "iz subjektivnih razloga" i legitimno, o istom trošku, menjuju za nov komad odeće. Tako i po nekoliko puta.

Ovo tvrdi prodavačica Jovana J. (30), koja u prestonici radi u jednom poznatom lancu modne odeće, piše 24sedam.

Kako kaže, prodavnice gde se prodaje modna konfekcija, poštuju propise koji kažu da se kupljenja garderoba može vratiti u roku od 15 do mesec dana, ukoliko nešto na njoj ne odgovara.

– U tome na prvi pogled nema ništa sporno, ali kad vam sve više mlađih devojaka, ponekad i momaka, komad odeće kupi jednom, a potom unedogled zamenjuje robu, jasno je da postoji problem. Na neke smo već navikli, dolaze toliko često da ih kolege i ja, u gradu od dva miliona, prepoznamo "s vrata" – kaže nam ona i dodaje:

Sve o istom trošku

– Na taj način oni za male pare dobiju trendi odeću, nose je i slikaju se za društvene mreže. Praksa pokazuje da zapravo plate samo prvobitan komad, nose ga do mesec mesec dana, a potom, o istom trošku ga zamene za novu stvar. A, ima i onih koji traže povraćaj novca – ističe ona.

Prema njenim rečima, kao najčešće razloge za povratak kupljene robe, kupci navode neodgovarajuću veličinu, oštećenje, ali i puko nezadovoljstvo. Za sve to, ističe, dovoljan im je samo račun.

– U našoj prodavnici moguć je povrat novca ili zamena robe i bez etikete. Dovoljno je da priložite račun, koji nije stariji od mesec dana. A, kada vratite robu, mi je, ako nema vidljivih oštećenja, ponovo izložimo, pa ono što mnogi kupci ne znaju je da, zapravo, pazare garderobu koju je neko možda već i iznosio. To nimalo nije u redu, posebno sada u vreme globalne pandemije – izričita je ova prodavačica.

Zloupotreba i pitanje morala

S pravne strane, reč je o zloupotrebljavanju dobre poslovne prakse, koja omogućava potrošačima da kupljenu odeću zamene za novu ili povrate novac, ukoliko im odeća ne odgovara, kaže za predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

– Zakon o zaštiti potrošača pruža snažnu zaštitu prava potrošača i u velikoj meri je usklađen sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji. Ali, kako pojedini trgovci pronalaze "rupe" u zakonu, pa izdejstvuju način da narušavaju prava i interes potrošača, isto se dešava i sa kupcima – kaže Papović.

Sagovornik kaže da, samim tim što ima prostora za takve malverzacije, uvek će biti i onih koji će to da koriste.

– Toga je bilo i biće uvek. Naša organizacija od 2013. godine ima bazu podataka o kompletnim prigovorima potrošača, gde i sami vidimo da pojedini to pravo stalno koriste. Međutim, tu nema pomoći, jer je u pitanju moral samog kupca, kao i njegovo poštovanje prema trgovcima, ali i ostalim građanima. Ova metoda "vikend prevare" nije strana ni u svetu – kupci pazare robu u petak, a masovno je vraćaju u ponedeljak. Mere prevencije nema, jer bi se na taj način oštetili i oni savesni potrošači – smatra Papović i objašnjava da trgovci to dopuštaju zbog velike konkurencije.

– Sa jedne strane treba pozdraviti odluku da su prava kupaca sada na visokom nivou. To je produkt borbe za kupca i zdrave konkurencije, posebno u velikim gradovima. Generalno se sada u radnjama i prodavnicama nude veće pogodnosti, ali to isključivo zavisi od poslovne politike – zaključio je on.

Šta kaže Zakon?

Zakon o zaštiti potrošača nalaže da je povraćaj robe moguć samo uz posedovanje dokaza o kupljenoj robi – fiskalnog računa. Kada je u pitanju povraćaj robe iz subjektivnih razloga – ukoliko kupac nije zadovoljan ili mu se odevni predmet ne dopada, ustanovio je da mu ta roba nije neophodna ili je u drugoj radnji video istu takvu robu niže cene, vraćanje robe zavisi isključivo od volje prodavca da reklamaciju odobri.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.