DETALJNA PROGNOZA ZA DANE PRED NAMA: 1. maja ćemo se "kuvati", a onda nam PONOVO stiže JAKO ZAHLAĐENJE!
ilustracija, Foto: Foto: Beta/Dragan Gojić/Luka Stojanović/Facebook/Radivoj Komazec

VREMENSKA PROGNOZA

DETALJNA PROGNOZA ZA DANE PRED NAMA: 1. maja ćemo se "kuvati", a onda nam PONOVO stiže JAKO ZAHLAĐENJE!

Od četvrtka, pa sve do nedelje uveče, ka nama bi iz oblasti severne Afrike trebalo da usledi prodor osetno toplijeg vazduha, dok će se centar ciklonske aktivnosti nalaziti zapadno i jugozapadno od nas

Objavljeno:

Do četvrtka nas očekuje pretežno oblačno vreme, povremeno uz kišu ili pljuskove i relativno hladno, posebno na zapadu regiona, rekao je meteorolog Marko Čubrilo. Dodao je da u drugom delu nedelje sledi jače otopljenje, a za vikend ćemo imati oko 30 stepeni celzijusa, ali uz nestabilnu atmosferu. Oko 3. maja moguće je jače pogoršnjanje, obilnija kiša i osetnije zahlađenje, a novo pogoršanje moguće je oko 6. maja.

- U sredu će polako jačati uticaj ciklona iz centralnog Sredozemlja i središnje Evrope tako da će se vazdušno strujanje iz hladnog, manjati u sve toplije. Ipak, nad severnim i zapadnim predelima u nižim slojevima atmosfere i ovaj dan dosta sveže uz maksimume oko +12 stepeni Celzijusa, dok će nad središnjim, a posebno južnim i jugoistočnim predelima već biti znatno toplije uz maksimume do +14 do +20 stepeni Celzijusa. Nad većim delom regiona će i dalje povremeno biti slabe kiše, a nad središnjim i južnim predelima može biti i grmljavinskih pljuskova. Vetar u okretanju na južni smer - kaže Čubrilo.

Od četvrtka, pa sve do nedelje uveče, ka nama bi iz oblasti severne Afrike trebalo da usledi prodor osetno toplijeg vazduha, dok će se centar ciklonske aktivnosti nalaziti zapadno i jugozapadno od nas.

- U takvim uslovima atmosfera neće biti sasvim stabilna i bez obzira što će uz pretežno sunčano vreme biti toplo, lokalno može doći do razvijanja konvektivnih sistema koji na malom prostoru mogu usloviti jake grmljavinke pljuskove, a ponegde može biti i lokalnih nepogoda - kaže Čubrilo.

- Trenutno nije moguće preciznije odrediti oblasti gde bi pojava nestabilnosti bila najverovatnija i tek oko srede će proračuni modela po tom pitanju postati puzdaniji. Trenutno deluje da bi svakako dominiralo sunčano vreme uz maksimume koji bi već u četvrtak dostizati oko +25 stepeni Celzijusa, a narednih dana ponegde bi bilo i oko +30 stepeni Celzijusa, što su maksimumi znatno iznad proseka - objašnjava.

- Deluje da bi najtopliji dan mogao biti 1. maj, dok bi na dočeku Vaskrsa po Julijanskom kalendaru već bilo nešto više nestabilnosti uz česšće pljuskove i malo niže maksimume. Tih dana bi vetar trebao biti umeren, a u subotu ponegde i jak južni, te bi ponegde bilo i fenskog efekta uz vrlo tople noći. Trenutno deluje da bi oko 3. maja usledilo jače pogoršanje uz kišu, grmljavinu, pljuskove, lokalne nepogode i jače zahlađenje tako da bi se maksimumi spustili ispod +20, a često i ispod +15 stepeni Celzijusa.

Novo pogoršanje ECMWF simulira za 6.5. dok večernje ažuriranje mesečnog ECMWF-a ni za sredinu meseca nema signal za bilo kakav duži period suvog i toplog vremena i lako se može desiti da posle pravih, letnjih, temperatura koje nas očekuju u prvim danima maja na neke slične maksimume čekamo do pred sam kraj meseca.

Ipak, to su vrlo daleki intervali u podložni su značajnim promenama,a ono što je izvesno da posle još nekoliko relativno hladnih dana sledi naglo otopljenje i praznike bi mogli dočekati uz prave letnje temperature.

Bonus video:

00:08

KAO DA NIJE RAĐALA: Tamara Đurić se snimala tokom masaže, pokazala ZANOSNO TELO U IZAZOVNOM VEŠU i ZAPALILA mreže! (VIDEO)

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.