SAVA JE BIO VESEO DEČAK, A ONDA JE UPAO U KOMU ZBOG OPAKOG VIRUSA: Porodica živi JAKO TEŠKO, troškovi su OGROMNI
Sava Đuranin, Foto: Privatna arhiva

ujedinimo se za savu

SAVA JE BIO VESEO DEČAK, A ONDA JE UPAO U KOMU ZBOG OPAKOG VIRUSA: Porodica živi JAKO TEŠKO, troškovi su OGROMNI

Koji virus ga je pogodio nije poznato, ali mu je ustanovljena dijagnoza spastične kvadripareze koja je posledica encefalomijelitisa

Objavljeno:

Sava Đuranin rođen je 2007. godine kao zdrava beba. Do februara 2018. kada je upao u komu od posledica virusa koji je napao njegov organizam, bio je veoma aktivan dečak i dobar đak. Trenirao je folklor šest godina. Danas je tačno tri godine otkako je Sava izašao iz bolnice.

Sava Đuranin
foto: Privatna arhiva

Koji virus ga je pogodio, nije poznato, ali mu je ustanovljena dijagnoza spastične kvadripareze koja je posledica encefalomijelitisa. Za tri godine, više puta je bio hospitalizovan. Za vreme boravka u Banji Koviljači, Sava je dobio temperaturu i upalu oba plućna krila.

Sava je napredan dečak, visok je 180 cm i težak 90 kilograma. To dodatno otežava roditeljima brigu o njemu, usled čega su se i sami razboleli.

Sava Đuranin
foto: Privatna arhiva

Majka Sneža je ogorčena na sistem i zdravstvo. Tvrdi da su njeno dete zanemarili i da nije na adekvatan način lečen.

Sava je u komi bio dvadesetak dana, bio je prikačen na sondu i kateter i nakon napuštanja intenzivne nege. Na moju i inicijativu mog supruga, Savi su skinuli kateter i sondu. Odlučila sam da ga hranim sama, iznova smo ga učili da žvaće i uspeli smo.

Doktori u Novom Sadu zanemarili su Savu. Nisu odreagovali kako je trebalo, doslovno su ga prepustili stanju u kom se nalazi. Samo su ponavljali, njemu treba banja, banja će mu pomoći. Kada smo na kraju i otišli u Banju Koviljaču, odmah su ga spustili u bazen, nakon čega je dobio temperaturu koja je trajala nedelju dana. Tamošnji lekari nisu znali od čega je temperatura i spremali su se da nas pošalju kući. Na zahtev našeg pedijatra iz Kamenice, transportovan je sanitetom u Novi Sad, gde su ustanovili da ima upalu oba plućna krila.

Kada više nije znala kome da se obrati za pomoć, kontaktirala je doktora Nestorovića koji ih je, uvidevši Savino psihičko stanje i dijagnozu, uputio na doktorku Ninu Barišić koja je neurolog na "Rebro" klinici u Hrvatskoj.

Sava Đuranin
foto: Privatna arhiva

Doktorka Nina nije mogla da veruje kolike propuste su napravili lekari iz Novog Sada. Posebno je iznenadilo što za tri godine nisu uradili detetu magnet kičmene moždine. U ovom slučaju nije smelo biti nagađanja dijagnoze. Trebalo je da se konsultuju sa više doktora. Savina dijagnoza je opširna. Doktorka Nina predložila nam je lečenje na moru, Rovinj bi bio najbolji, ali oni nisu u mogućnosti da nas prime do sledeće godine. Alternativa je Igalo, ali nam je za to potrebno oko 2.000 evra.

Suprug i ja nismo u mogućnosti da mu to sami obezbedimo jer smo prošle godine upali u kredite da bismo renovirali kupatilo. Majstori su se čudili kako smo ostali živi jer su iz zidova izvukli 60 litara vode. Dodatni problem je to što je firma u kojoj je suprug radio zatvorena krajem decembra i on je ostao bez posla.

Savi je potrebna i soba sa spravama za vežbanje, mora imati bar dve strunjače, merdevine, sobni bicikl. Psihijatar koji je pregledao Savu kaže da je on svega svestan. Oduševi se kad čuje muziku, želi da igra.

Kako tvrdi Savina mama, postao je i jako razdražljiv, ponaša se neuravnoteženo, kada dođe u to stanje, baca i kida sve što mu je pod rukom u tom trenutku.

Iz Snežine priče shvatili smo da ih je sve ovo izbacilo iz koloseka. Svakodnevno se bore sa novim poteškoćama. Novac koji se prikuplja preko Humanitarne fondacije BUDI HUMAN, pokriva troškove vitamina i lekova kojima jačaju Savin imunitet. Ovaj slučaj je drugačiji jer je roditeljima konstantno treba naša pomoć koja će pokriti renoviranje sobe, rehabilitacije, lečenje u Igalu. A za oporavak mu je potrebno bar pet godina konstantnog rada sa njim.

Sava Đuranin
foto: Privatna arhiva

Naše malo Savi mnogo znači! Budimo humani!

Pomozimo Savi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 561 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human561 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-516446-22

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004222.9 IBAN: RS35160005400004222992 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

QR kod
foto: Printscreen/Budi human

Ovo je novi račun na koji možete uplatiti za Savino lečenje u Igalu:

205-9011008379348-32

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.