KAKO DA ZNATE DA LI JE ŽELUDAC ''PRITISNUO'' SRCE ILI IMATE INFARKT? Dr Macura i dr Perišić otkrili razlike
Dr Macura i dr Perišić otkrili razlike, Foto: Printscreen Prva tv

OBRATITE PAŽNJU

KAKO DA ZNATE DA LI JE ŽELUDAC ''PRITISNUO'' SRCE ILI IMATE INFARKT? Dr Macura i dr Perišić otkrili razlike

Ona je rekla i da je svesna toga da se loša hrana često naziva "bolničkom"

Objavljeno:

Bol u grudima posle jela može biti znak da smo se prejeli, ali može upozoravati i na probleme sa srcem. Kako razlikovati želudačni bol od srčanog, u Jutarnjem programu Prve objasnili su doktorka Nada Macura, kardiolog, i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Profesor Perišić je najpre objasnio veliku grešku koja ubija vitamine u povrću, posebno vitamin C.

Kome da se obratimo ako osetimo bol u grudima posle ručka?

"Ja bih rekla da želudac može nekada da imitira srčani bol, i često mlađi muškarci, koji su možda bili u kafani, previše jeli ili pili vino, osetiće takav bol i pomisliće da je od toga. Donja površina srca može da imitira želudačni, jak bol, čak praćen povraćanjem. Ali je blaži infarkt kada se dobije u donjoj površini srca, umesto gornjoj. Infarkt daje osećaj bliske smrti, jak bol i preznojavanje. Bol kreće od želuca i ide na gore, pacijenti koji se prejedu, posebno tokom praznika da pripazimo, da ne pretovarujemo želudac tokom dana", rekla je ona.

"Zapazio sam u poslednje vreme, dramatična je situacija sa iznenadnim bolovima u grudnom košu. Stravičan, jak, bol, kod osobe koja je do tada bila potpuno zdrava, bez alergije, roditelji adolescente dovode sa tim simptomima. Uradimo EKG, nema ništa, a mi nađemo zaglavljen komad hrane u organizmu! Alergija sluznice jednjaka, čudno zvuči, nema proliva, povraćanja, a leči se lekovima", rekao je profesor Perišić.

"Između profesora i mene postoji jedno akutno oboljenje, trbušna aneurizma koja se odmah hirurški rešava. To je bolest koja ne daje anomalije na EKG-u, nema osobitosti, imala sam mladog pacijenta koji je odmah morao na operaciju zbog toga", rekla je dr Macura.

Ona je rekla i da je svesna toga da se loša hrana često naziva "bolničkom", i da često gledamo fotografije obroka datih čak i porodiljama, ali je podvukla da je umerena ishrana bez previše začina ključna za oporavak organizma.

"Kažu, bolnička hrana je loša, ali to je za njihovo dobro, tamo postoji nutricionista koji određuje šta je pacijentima najpogodnije", rekla je ona.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.