SLEDI NAM VREMENSKI ŠOK: Čim se ponadamo da je stiglo PRAVO proleće, PROGNOZA NAS POKLOPI
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

VREMENSKA PROGNOZA

SLEDI NAM VREMENSKI ŠOK: Čim se ponadamo da je stiglo PRAVO proleće, PROGNOZA NAS POKLOPI

Nova prognoza Đorđa Đurića

Objavljeno:

Meteorolog Đorđe Đurić izneo je novu vremensku prognozu do kraja aprila.

Današnje jutro osvanulo je vedro i veoma hladno za ovo doba godine, uz veoma niske jutarnje temperature. U severoistočnim, centralnim i u kotlinama jugoistočne i zapadne Srbije bilo je slabog mraza na 2 metra iznad tla, dok je pri tlu prizemnog mraza bilo u većini predela. Samo je na jugu Srbije zbog oblačnosti bilo toplije, jer je oblačnost sprečila veće izračivanje vazduha u atmosferu.

U prilog vedrom i veoma hladnom jutru išli su vedro i stabilno vreme i vreme bez vetra.

Minimalna jutarnja temperatura kretala se od -1 do 3°C, na severu Vojvodine do 4°C, a u Beogradu, na istoku Srbije i na Kosovu i Metohiji bilo je 5°C. U nižim predelima najhladniji su bili Vršac i Veliko Gradište sa -2°C. Sjenica i Kopaonik merili su -3°C.

Ove subote pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska sa zapada i severozapada Evrope, u većem delu Srbije i u Beogradu preovladava sunčano. Samo je na krajnjem jugu Srbije oblačno i to pod uticajem ciklona sa juga Grčke i Mediterana, koji uslovljava oblačnost sa obilnim padavinama u Grčkoj i na jugu Severne Makedonije. Dakle, periferni deo ovog oblačnog sistema zahvata samo krajni jug Srbije, tako da se u tim predelima ponedge očekuje slaba kiša.

I u nastavku dana sunčano i umereno toplo, samo na krajnjem jugu oblačno, ponegde sa slabom kišom. Maksimalna tempetratura do 18°C.

Nažalost, u noći između subote i nedelje biće ponovo vedro i veoma hladno, uz pojavu slabog mraza na 2 metra, dok se pri tlu mraz očekuje u većini predela. Minimalna jutarnja temperatura biće u nedelju ujutro slična kao i danas i kretaće se od -1°C do 5°C u nižim predelima, a na Pešteru do -5°C. Tokom dana biće toplo, maksimalna temperatura do 21°C, u Beogradu do 19°C.

Dakle, ovaj vikend može doneti veliku opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po kulture pri tlu, tako da su obavezne adekvatne mere i zaštite. Mraz ovog vikenda može naneti samo dodatne štete već mnogo oštećnim kulturama od prethodnih mrazova tokom aprila i marta.

Dobra vest je da nas sledeće sedmice ne očekuju mrazovi i najverovartnije je da je ovo sve od mrazova na 2 metra ove prolećne sezone u nižim predelima.

U Srbiji u nedelju jutro vedro i veoma hladno, ponedge uz slab mraz, dok se prizemni mraz očekuje u većini predela. U dolinama i kotlinama očekuje se magla. Tokom dana sunčano i toplo. Vetar slab, promenljivog pravca. Minimalna temperatura od -1 do 5°C, pri tlu niže, a maksimalna dnevna od 17 do 21°C. Nakon jutarnjih 5°C, maksimalna temperatura tokom dana u Beogradu 19°C. U Srbiji u ponedeljak povećanje oblačnosti. Na krajnjem severu tokom dana biće uslova za kišu, a tokom noći i u ostalim predelima. Maksimalna temperatura od 11°C na severozapadu do 19°C na jugoistoku Srbije.

U utorak oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura od 10 do 16°C, u Beogradu do 13°C.

Od srede do subote promenljivo oblačno i toplije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, dok će na jugu biti suvo i uglavnom sunčano, ali i najtoplije. Maksimalna temperatura od 18°C na severozapadu do 26°C na jugu Srbije, u Beogradu u zavosnosti od dana od 19 do 24°C.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.