LEGALIZACIJA MARIHUANE: Pitali smo za mišljenje aktivistu i psihologa, UOPŠTE SE NE SLAŽU
Ilustracija, Foto: Printscreen

SAPIENTI SAT

LEGALIZACIJA MARIHUANE: Pitali smo za mišljenje aktivistu i psihologa, UOPŠTE SE NE SLAŽU

Srbija je "pod pritiskom" Ujedinjenih nacija i njene Kancelarije za drogu i kriminal (UNODK) i od nje se traži da legalizuje marihuanu u medicinske svrhe i skine je s liste narkotika

Objavljeno: 20:34h

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će Srbija kao članica UN, a u skladu s odlukom UNODK-a, skinuti marihuanu s liste narkotika i naveo da se u Srbiji već radi na tome.

U Srbiji su mišljenja struke o legalizacije marihuane i dalje podeljena.

S tim u vezi, ekipa Espreso portala odlučila je da kontaktira predstavnika udruženja "Irka" s jedne, i psihologa Stevana Kvasa s druge strane, kako bismo čuli različite argumente i tako što bolje razumeli situaciju.

Vukašin Krstić iz nevladine organizacije Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa "Irka", rekao nam je da je zadovoljan odlukom koju su doneli iz UN i da je Vlada Srbije konačno pokazala "znake života", kao i da je za sutra planiran sastanak sa predstavnicima iz Ministarstva zdravlja.

Zašto se ovoliko dugo čekalo na odluku?

- Ovo je pitanje koje će se samo odgovoriti. Sada je više moranje. UN su sa svoje liste zabranjenih supstanci skinule kanabis u decembru prošle godine. Mi smo primorani da se prilagodimo listi. 21. januara je stigao zvanični dopis koji je trebao biti preveden. Komisija za psihoaktivne supstance se tada proglasila nenadležnom za to. Ministra Lončara smo mi obavestili o tome.

Koji su koraci za izmenu zakona, po Vašem mišljenju?

- Dekriminizacija je prva stavka, nadam se da to neće trajati više od godinu dana. Potom dolazi medicinska legalizacija, a nadam se i opšta.

Da li mislite da legalizacija može imati neke posledice?

- Loše ne bi trebalo. Sve zemlje u kojima je do sada marihuana legalizovana, imale su pozitivne stavove. Kanabis je dobar izlaz iz narkotika.

Da li će se tako smanjiti protok marihuane na crnom tržištu?

- Sigurno, da. Crno tržište će uvek postojati za sve. Ali će biti pod kontrolom.

Ja sam optimista da će se ovo "primiti" u našem društvu. Ne vidim da u politici ima protivnika. Ali je važno naglasiti da nikako ne sme biti politizovana.

Ovo o čemu pričam je zaista nešto na čemu naučnici rade već 30 godina. Postoje brojna istraživanja. Naše udruženje u kontaktu je sa najvećim stručnjacima koji su se bavili ovom temom. Neki od njih su Lumir Hamuš i gospodin Mešultan, koji je razbio mit o kanabisu. Mišljenja su različita, slušao sam jutros i gostovanje doktora Stevana, on kao da je pao s Marsa, završava Krstić.

Vukašin Krstić
Vukašin Krstićfoto: Printscreen Facebook

Novosadski psiholog Stevan Kvas ima malo drugačije viđenje cele ove situacije. Naime, mišljenje profesora doktorka Ranka Radičevića podudara se sa mišljenjem doktora Kvasa i mišljenjem tima bolnice Vita koji se bave bolestima zavisnosti.

Šta o legalizaciji marihuane misle stručnjaci?

- Moje mišljenje podudara se sa većinom kolega. Prvo treba detaljno ispitati preparate koji se budu pravili na bazi kanabisa. Uz dobro praćenje, ukoliko postoje indikacije u smislu, ublažavanja bolova kod onkoloških i neuroloških pacijenata, apsolutno smo za. Ali to treba detaljno istražiti. Sve ostalo bi moglo biti zloupotrebljeno. Dakle, može biti legalizovano, ali isključivo u medicinske svrhe i samo u obliku eteričnih ulja koja su dobro ispitana. Naravno, uz uputstvo, kao i ostali lekovi.

Gospodin Krstić izjavio je da je kanabis dobar izlaz iz narkotika, kakvo je Vaše mišljenje o tome?

- Apsolutno se ne slažem sa tim. Ne može biti izlaz. Imamo pacijente koji su na lečenju od heroina, a počeli su sa marihuanom. Takođe, imamo pacijente koji su na lečenju od marihuane.

Za izlaz iz narkotika postoje antidepresivi i ceo sistem pravila po kojima se postupa, gde je uključena i porodica pacijenta. Marihuana može služiti samo onkološkim i neurološkim pacijentima, kao što sam i napomenuo i to u kontrolisanim uslovima. Veliki problem može biti zloupotreba kod mladih koji smatraju da ne može biti štetno ako je dozvoljeno u medicini. Zato već godinama radimo na edukaciji mladih.

Vukašin Krstić nam je pomenuo slučaj bake iz Obrenovca koja ima 76 godina i tvrdi da je kanabisom izlečila rak. Da li ste upoznati sa tim?

- Nisam. Ali voleo bih da je upoznam. Kao što sam Vam i rekao, postoje slučajevi baš kao što je ovaj gde marihuana može biti korisna. Problem je što može doći do nekontrolisanih konzumacija kod mladih, to može biti pogubno, zaključuje Kvas.

Stevan Kvas
Stevan Kvasfoto: Printscreen Youtube

Najavljivanje legalizacije ove opojne supstance u našoj u zemlji u medicinske svrhe počelo je pre nekoliko godina ali je ovo pitanje ostalo na čekanju do danas, uprkos tadašnjoj tvrdnji Ministra Zdravlja Zlatibor Lončar da ne vidi nikakav problem da se uvede u medicinu sve što daje rezultate pri lečenju.

On je tada objasnio da ovaj proces neće ići preko noći ali nije bio precizan koji vremenski period je potreban i šta je to što osporava ovaj proces.

Podsetimo da su svi potrebni uslovi za izmenu zakonske regulative za medicinsku primenu i ličnu dekriminalizaciju u Srbiji ispunjeni, i da je Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, na stručnu preporuku Svetske zdravstvene organizacije i Evropske medicinske agencije, 2. decembra 2020. skinula kanabis sa Liste narkotika psihoaktivnih kontrolisanih supstanci opasnih po život i zdravlje.

Upotreba kanabisa za medicinsku upotrebu za sada je odobrena u Argentini, Australiji, Kanadi, Čileu, Kolumbiji, Hrvatskoj, Kipru, Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Luksemburgu, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Holandiji, Novom Zelandu, Peruu, Poljskoj i na Tajlandu, a upotreba je potpuno legalizovana u Urugvaju, Kanadi i u delu SAD, dok je proces dekriminalizacije u velikom broju zemalja već okončan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.